Site icon TIMP ROMÂNESC

Englezii își radicalizează atitudinea față de muncitorii români

Think‑tank‑ul britanic de stânga Demos cere prim‑ministrului David Cameron să rezerve mai multe locuri de muncă muncitorilor britanici, să plafoneze numărul de locuri de muncă pentru străini şi să excludă cele mai sărace naţiuni din UE, scrie The Telegraph citat de Rador. Demos va prezenta guvernului o analiză a relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană, din care reiese că Regatul Unit a suportat ”cea mai amplă mişcare pe timp de pace, din istoria Europei” (cu mai mult de 1,5 milioane de imigranţi veniţi din 2004). Directorul Demos, David Goodhart, scrie că acest aflux a fost o ”evoluţie năucitoare” ale cărei efecte negative nu sunt pe deplin evaluate.

Conform cercetărilor Home Office, proporţia de lucrători din Europa de Est a crescut în ultimul deceniu și un nou val este aşteptat vor fi ridicate restricțiile de muncă pentru lucrătorii din România şi Bulgaria. Goodhart crede că Marea Britanie trebui să se alieze cu Danemarca, Germania, Olanda şi Suedia, pentru a asigura mai multă protecţie pentru muncitorii nativi. „Preţul plătit de UE în termeni de nepopularitate şi neîncredere este prea mare în raport cu nişte câştiguri economice relativ modeste asociate cu libera circulaţie a celor fără calificare”, scrie el. Think‑tank‑ul mai susţine că, până când ţările nu au un PIB de cel puţin 75% din media din ţările UE, nu ar trebui să li se permită să se alăture piaţei libere a muncii. Acest lucru ar fi şi pentru a opri venirile din ţările exportatoare de şomaj, sugerează Demos.

Revizuirea de către guvern a listei de competenţe a constatat deja că activitatea medicilor este mult prea limitată de normele UE privind timpul de lucru. Ea vine pe fondul unei rupruti în coaliţie privind controversatele postere ale Home Office, cu sloganul „Duceţi‑vă acasă”. Purtătorul de cuvânt al lui David Cameron a spus că există „un mare interes” din partea imigranţilor ilegali, care sună voluntar la o linie de asistenţă, pentru a pleca din ţară. Dar Vince Cable, secretarul pentru afaceri, a spus că această campanie este „supidă şi ofensatoare”. Ieri, viceprim‑ministrul s‑a alăturat criticilor. Nick Clegg a spus: „Nu cred că a plimba nişte camionete în zona de nord a Londrei este modul de a inspira încredere opiniei publice că avem un sistem de imigraţie care funcţionează în mod corespunzător”.

Exit mobile version