Expoziţia ”Epidemii în istoria Ţărilor Române. Mărturii documentare”, realizată de Arhivele Naţionale ale României, se va deschide joi, 28 octombrie și va putea fi vizitată până pe 7 noiembrie, în sala Lapidarium a Muzeului Naţional de Istorie a României.
Potrivit unui comunicat al Arhivelor Naţionale, documentele surprind modul în care instituţiile vremii au răspuns provocărilor acestor boli, care au fost metodele de stopare a răspândirii acestora şi urmele pe care le-au lăsat în societate.
Arhivele Naţionale ale României, depozitare ale memoriei trecutului, păstrează mărturii documentare încă din veacul al XII-lea.
”Astăzi, la împlinirea a 190 de ani de existenţă ca instituţie a statutului modern român, în contextul pandemic actual, ne întoarcem privirea spre trecut cu ajutorul documentelor de arhivă pentru a descoperi alte episoade epidemice în Ţările Române şi modul în care acestea au fost depăşite. De-a lungul timpului, numeroase epidemii au afectat diferite zone ale actualului teritoriu al României, de la epidemia de ciumă la epidemia de holeră care a făcut ravagii în secolul al XIX-lea, până la epidemiile de varicelă, tifos exantematic şi gripă spaniolă de la finalul Primului Război Mondial”, precizează instituția.