În dezbaterea privind viitoarea strategie UE în domeniul sănătății publice, eurodeputații solicită instrumente mai puternice pentru a face față urgențelor în domeniul sănătății.
În cadrul dezbaterii în plen cu comisarul pentru Sănătate, Stela Kyriakides și cu Consiliul, Parlamentul European a subliniat necesitatea de a trage învățăminte adecvate din criza COVID-19. Mulți dintre aceștia au pledat pentru necesitatea de a conferi UE un rol mult mai important în domeniul sănătății.
Subliniind că pandemia actuală este încă departe de a fi depășită, eurodeputații au insistat asupra necesității de a se asigura că sistemele de sănătate din UE sunt mai bine echipate și coordonate pentru a face față amenințărilor viitoare la adresa sănătății, având în vedere că niciun stat membru nu poate face față singur unei pandemii precum COVID-19.
Mai mulți eurodeputați au menționat că un rol mai important al UE în domeniul sănătății publice trebuie să includă măsuri de abordare a penuriei de medicamente și de echipamente de protecție accesibile ca preț, precum și sprijin pentru cercetare.
Unii eurodeputați au solicitat ca agențiile europene de asistență medicală, ECDC și EMA, să fie consolidate, în timp ce alții au susținut necesitatea unei „uniuni a sănătății” europene cu standarde minime la nivelul UE.
Votul asupra rezoluției va avea loc vineri după-amiază, rezultatele fiind comunicate la ora locală 18.00 (19.00 ora României).
Responsabilitatea principală pentru sănătatea publică și, în special, pentru sistemele de sănătate revine statelor membre. Cu toate acestea, UE joacă un rol important în îmbunătățirea sănătății publice, prevenirea și gestionarea bolilor, atenuarea surselor de pericol pentru sănătate și armonizarea strategiilor în materie de sănătate între statele membre.
Ca urmare, Comisia Europeană a prezentat o propunere de 9.4 miliarde de euro pentru programul EU4Health în domeniul sănătății pentru perioada 2021-2027, parte a planului de redresare a UE denumit Next Generation EU.