Cantități enorme de hrană sunt irosite, în timp ce numeroși europeni, inclusiv copii, se confruntă cu sărăcia și malnutriția, a atras atenția eurodeputatul român Daciana Sârbu în plenul Parlamentului European, în cadrul unei dezbateri dedicate soluțiilor de combatere a risipei alimentare, care a atins cote șocante.
”88 de milioane de tone de alimente au fost risipite în Uniunea Europeană în 2012. Iar la nivel global, aproape o treime din alimente ajung la gunoi. Costul real este uriaș, pentru că el reflectă cheltuielile implicate în producerea alimentelor: cu energia, apa, transportul, îngrășămintele și tot ce ține de sol. La fel de mari sunt și costurile asociate: emisiile de carbon, poluarea apei, degradarea solului și a ecosistemelor”, a subliniat eurodeputatul Dacian Sârbu, care a adăugat că ”este și o problema morală și politică, nu doar una ce ține de alimentație”.
Discuția despre risipa alimentară trebuie să ia în calcul și contextul mai general, care include realități cutremurătoare, consideră Daciana Sârbu: “Trebuie să ne uităm la celelalte fenomene care coexistă cu această risipă a hranei. În Uniunea Europeană, 55 milioane de persoane nu își permit o masă de calitate o dată la două zile (potrivit datelor din 2014). 25 de milioane de copii sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială în UE, conform datelor din 2015. Estimările Organizației Mondiale a Sănătății arată că 25% dintre copiii de vârstă școlară din Europa sunt deja supraponderali sau obezi, iar obezitatea este în multe cazuri o consecință a malnutriției, adică a alimentației inadecvate care nu conține nutrienții necesari pentru ca organismul să se mențină sănătos. Acesta este tabloul general pe care nu-l putem ignora, atunci când constatăm că media anuală a risipei alimentare e de 173 kg pe cap de locuitor al UE”.
Deputatul european a subliniat în mesajul său că risipa alimentară stimulează supra-producția, care, în timp, diminuează capacitatea solului agricol de a furniza hrană în viitor, pentru o populație tot mai numeroasă.
Daciana Sârbu, care este vicepreședinta a Comisiei de Mediu din PE, a apreciat că rezoluția dezbătuta de plen face câteva propuneri importante și cu caracter practic, iar măsurile propuse pentru a fi aplicate la nivelul UE sunt necesare pentru combaterea risipei alimentare de-a lungul întregului lanț alimentar.
Parlamentul European a adoptat marți un raport ce propune mai multe măsuri pentru reducerea risipei alimentare cu 50% până în 2030, propunând soluții pentru facilitarea donațiilor alimentare și eliminarea confuziei legată de etichetele de expirare a produselor alimentare.