Europarlamentarul Carmen Avram a cerut Comisiei Europene egalizarea subvențiilor, astfel încât fermierii români să beneficieze de același sprijin financiar ca și cei din Europa de Vest.
„Tot sectorul laptelui se află în dificultate acum, dar unii sunt în mai mare dificultate decât alții. De exemplu, fermele din România, nefiind suficient de mature, în comparație cu cele din vestul Europei, sunt astăzi într-o situație dezastruoasă, care duce deja la falimente. Crescătorii noștri își închid fermele și își vând sau sacrifică animalele. Azi, avem un deficit de lapte de peste 700 de mii de tone, iar în magazine nu mai găsești, practic, decât lapte din import. Ceea ce n-ar fi o problemă pe o piață comună, cu jucători aflați cam în același stadiu de dezvoltare. Astăzi, fermierii români au subvenții mult sub colegii lor din statele occidentale. De asemenea, ei trebuie să plătească cele mai mari prețuri la energie de pe întreg teritoriul UE. Iar soluții nu sunt nici în bugetul național, nici în noul instrument al Comisiei pentru situații de criză.
Deci, întreb Comisia Europeană, când crede că ne vom așeza cu toții la masă, să vorbim deschis despre o convergență reală și cum crede ea că fără convergență mai poate fi vorba despre competiție loială în UE”, a întrebat europarlamentarul Carmen Avram, în intervenția sa din cadrul ședinței Comisiei pentru Agricultură, din Parlamentul European, din 8 noiembrie 2022.
Criza energetică și penuria de furaje au adus sectorul laptelui din România în pragul falimentului. Paradoxul României e că, deși, la lapte, are cea mai mare creștere de preț la raft din Uniunea Europeană – 64% – crescătorii de vaci primesc cel mai mic preț pe lapte din toată UE. Adică, 3 lei pe litru, în condițiile în care la raft laptele a ajuns și la 12 lei.
În plus, a atras atenția europarlamentarul Carmen Avram, România se confruntă cu un deficit de 700 de mii de tone de lapte.
Într-un comunicat de presă al europarlamentarului român se menționează că reprezentantul DG AGRI a confirmat situația grea în care se găsește sectorul din România, fără a oferi soluție.