Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Primăria comunei Gura Galbenei, raionul Cimişlia şi Liceul Teoretic „Hyperion” din aceeaşi localitate, a organizat ieri, 24 ianuarie 2018, o serie de evenimente cu prilejul Unirii Principatelor Române.
Manifestările au debutat în piața din centrul comunei, unde a avut loc depunerea de flori la bustul domnitorului Al. I. Cuza, urmată de vernisajul expoziţiei „România şi românii în Primul Război Mondial” şi un recital muzical oferit de celebrul cantautor Iurie Sadovnic-Orheianu şi de elevii Liceului Teoretic „Hyperion”.
Alcătuită din 24 de bannere, de dimensiuni 0,95 x 2,05 m, expoziția „România şi românii în Primul Război Mondial” a adus în atenția publicului o serie de fotografii, documente de arhivă, ilustrații, hărți etc., menite să reconstituie evenimentele din perioada de neutralitate a Regatului României (1914-1916); documente, mărturii, fotografii, extrase din presa vremii privind luptele de front după intrarea României în război alături de Antanta, precum și o serie de materiale legate de sfârșitul războiului, sfârșit care a constituit pentru țara noastră preambulul realizării unui vechi deziderat istoric: Marea Unire din 1918.
Suita de manifestări a continuat la Liceul Teoretic „Hyperion” cu vernisajul expoziţiei „Unirea Principatelor şi reformele lui Alexadru Ioan Cuza”, urmat de un moment muzical susţinut de Iurie Sadovnic-Orheianu. Programul zilei s-a încheiat cu prelegerea publică „Semnificaţia Unirii Principatelor Române” susţinută de acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău.
Expoziţia „Unirea Principatelor şi reformele lui Alexadru Ioan Cuza”, alcătuită din 19 bannere de 0,92 x 1,85 m., este dedicată Unirii Principatelor Române şi cuprinde etapele realizării Unirii oglindite în imagini, documente diplomatice de epocă, mărturii ale contemporanilor, precum şi aprecieri ale istoricilor români şi străini despre Unirea Principatelor Române şi despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
La manifestările din comuna Gura Galbenei a participat o delegaţie din partea comunei Măgurele, judeţul Prahova, formată din primarul comunei, directorul gimnaziului, alte personalităţi notabile ale comunei şi 15 elevi ai instituţiei de învăţământ din localitate.