Site icon TIMP ROMÂNESC

Evenimente în aer liber dedicate limbii române, tradițiilor și naturii din România, în Parcul Łazienki din Varșovia

Institutul Cultural Român de la Varșovia și Institutul „Adam Mickiewicz” organizează o serie de cinci evenimente dedicate limbii române, tradițiilor și naturii din România, în perioada 23 iulie – 10 august 2024, la pavilionul Niepodległa. Miejsce Spotkań din parcul Łazienki, Varșovia.

Programul întâlnirilor va fi deschis marți, 23 iulie 2024, cu proiecția în aer liber a filmului documentar România neîmblânzită (2018), r.: Thomas Barton-Humphreys. Filmul este o incursiune de 90 de minute în univers uimitor al naturii din țara noastră, zonele de interes major fiind Munții Carpați și Delta Dunării, și a fost distins cu premii precum: Trofeul de argint pentru „Lupta împotriva încălzirii climatice“ — Deauville Green Awards (Franța, 2019); Marele Premiu pentru „Cea mai bună muzică într-un film documentar“ — festivalul NaturVision (Germania, 2019); premiul „Descoperirea anului“ pentru compozitoarea Nainita Desai — Asociația Internațională a Criticilor de Muzică de Film (2020).

Joi, 25 iulie 2024, este programat un concert susținut de grupul Czarnina, cu muzică inspirată din folclorul est-european. Grupul Czarnina este format din: Nina Kodorska – voce, instrumente de percuție; Patryk Walczak – acordeon; Hipolit Woźniak – chitară; Oliwier Andruszczenko – clarinet, clarinet bas, saxofon. Muzicienii reinterpretează melodiile tradiționale românești, balcanice, romani și din Orientului Mijlociu. La concertele lor se pot auzi cântece în diferite limbi și dialecte.

Sâmbătă, 27 iulie 2024, va avea loc un atelier de prezentare a tradițiilor românești susținut de Julia Obrzut. Absolventă de studii poloneze și române la Universitatea Jagellonă, pasionată de Munții Carpați, Julia Obrzut este fascinată de cultura și limba română. Călătorește des în România, de unde se întoarce cu inspirație pentru materiale didactice și povești despre mituri, legende și obiceiuri românești, pe care le împărtășește publicului pe site-ul „Povești din România”.

Seria va continua în data de 30 iulie 2024 cu o proiecție în aer liber a filmului Oamenii drumului: Terra Banatica / Via Transilvanica: The Road Ahead. Filmul regizat de Mircea Gherase, cu Alin Ușeriu, Ana Szekely, Tibi Ușeriu, Principele Nicolae al României, Horațiu Ciliboaie, Daniel Moise, Romeo Dunca, Nicolae Beg, Maria Nica și Nistor Talpeș este primul documentar de lungmetraj de pe Via Transilvanica. Documentarul surprinde realizarea traseului de pe teritoriul județului Caraș-Severin și îi pune în lumină pe oamenii care sunt parte din poveste: de la primari la drumeți, de la voluntari la ambasadori, urmărește aventurile din spatele unui drum de lungă distanță.

Programul propus de Institutul Cultural Român de la Varșovia și Institutul „Adam Mickiewicz” se va încheia în data de 10 august 2024, cu 0 întâlnire de prezentare a limbii române susținută de Julia Obrzut.

Filmele Oamenii drumului: Terra Banatica și România neîmblânzită vor fi prezentate cu subtitrare în limba polonă.

(10) „Rumunia Nieokiełznana” reż. Tom Barton-Humphreys – pokaz filmu | Facebook

 

 

Exit mobile version