Site icon TIMP ROMÂNESC

Evenimentul de la Deveselu are o puternică rezonanţă pentru Alianţa Nord-Atlantică

Secretarul de Stat pentru Afaceri Strategice Bogdan Aurescu a participat la deschiderea Conferinţei internaţionale „2013 Multinational Ballistic Missile Defence Conference and Exhibition”, care are loc la Varşovia. În discursul său, Aurescu a trecut în revistă progresele realizate în pregătirea amplasării pe teritoriul României a elementelor sistemului SUA de apărare antirachetă, cu prezentarea succintă a negocierilor bilaterale recente româno-americane vizând completarea cadrului juridic pentru aplicarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, semnat la 13 septembrie 2011.

Cu acest prilej, Bogdan Aurescu a evocat ceremonia de marcare a demarării lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă de la Baza Militară Deveselu, care a avut loc luni, 28 octombrie. Acesta a subliniat că evenimentul reprezintă un reper important al dimensiunii politico-militare a Parteneriatului Strategic româno-american, dar şi o referinţă semnificativă pentru implementarea Fazei a II-a a Sistemului din Europa al SUA de apărare împotriva rachetelor balistice, realizat într-o Abordare Adaptivă în Etape (European Phased Adaptive Approach  / EPAA) şi un stimul pentru progresul sistemului NATO antirachetă.

Bogdan Aurescu a precizat că natura exclusiv defensivă a sistemului antirachetă al SUA şi conformitatea utilizării sale cu Carta ONU reflectă voinţa României şi a SUA de asigurare a instrumentelor adecvate în domeniul apărării antirachetă pentru legitima apărare individuală şi colectivă a aliaţilor, pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale. „Demararea lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă de la Deveselu evidenţiază încă o dată consecvenţa angajamentului Statelor Unite pentru securitatea europeană. Totodată, evenimentul are o puternică rezonanţă pentru Alianţa Nord-Atlantică, reconfirmând angajamentul ferm al României şi al Statelor Unite de a participa la sistemul de apărare antirachetă dezvoltat în cadrul NATO”, a arătat Bogdan Aurescu.

De asemenea, el a reiterat importanţa menţinerii coordonării şi sincronizării între evoluţiile sistemului american de apărare antirachetă şi arhitectura similară a NATO. Secretarul de Stat Aurescu a prezentat şi o serie de elemente de evaluare privind perspectivele de progres către capacitatea operaţională iniţială a sistemului NATO de apărare antirachetă. În acest context, a evocat rolul asumat de Trilaterala informală pe teme de securitate România-Polonia-Turcia în armonizarea evaluărilor de risc asociate proliferării rachetelor balistice, în stimularea coordonării mai intense a Aliaţilor şi în catalizarea progreselor către implementarea planurilor Aliate legate de construcţia capabilităţii NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

Totodată, Bogdan Aurescu a exprimat deschiderea şi disponibilitatea României de a găzdui în 2014 următoarea ediţie a Conferinţei.

Exit mobile version