Institutul Cultural Roman din Berlin marchează împlinirea a 25 de ani de la Revoluția Română din 1989 prin cea de-a treia ediție a festivalului de film românesc “Rekonstruktion. Filmland Rumänien III”, în pretioada 21 și 30 noiembrie.
“Rekonstruktion. Filmland Rumänien” este unul dintre cele mai importante programe organizate de catre ICR Berlin. Festivalul de film a fost conceput ca un eveniment, care are loc o dată la doi ani. Edițiile trecute au reprezentat o vitrină a cinematografiei românești prezentând filmele devenite clasice, dar și noul val românesc și întrunind un larg public cinefil german.
Ediția din 2014 a festivalului își propune o trecere prin cinematografia românească cu o tematică strâns legată de fenomenul istoric al Revoluției din ’89.
Filmele au fost selectate de către echipa ICR Berlin în colaborare cu directorul Zeughauskino, Jörg Frieß, și creează o punte între perioada comunistă, cu trecere prin punctul culminant al Revoluției, și perioada post-comunistă. Astfel, au fost selectate o serie de filme, care prezintă modul de viață, presiunile, conflictele din perioada comunistă, mai apoi o serie de pelicule dedicate momentului de explozie din 1989 și o serie de documentare, care analizează epoca ceaușistă din perspectiva prezentului.
Trei filme documentare – ”După revoluție”, regia Laurențiu Calciu, ”Anatomia unei plecări”, regia Șerban Tătaru, și ”București, unde ești?”, regia Vlad Petri – sunt prezentate în colaborare cu Festivalul One World Romania și cu Centrul Ceh din Berlin.
Din program fac parte „Hârtia va fi albastră”, regia Radu Muntean, „Videogramele unei revoluții” al lui Harun Farocki și Andrei Ujica, omnibusul „Amintiri din Epoca de Aur”, regia: Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Cristian Mungiu, Constantin Popescu și Ioana Uricaru, „É pericoloso sporgersi”, regia lui Nae Caranfil, „A fost sau n-a fost?”,regia Corneliu Porumboiu, „Piața Universității – România“, regia Stere Gulea, Sorin Ilieșiu, Vivi Drăgan Vasile, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, regia Cristian Mungiu, „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu“, regia Andrei Ujica, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, regia Cătălin Mitulescu, „Trop tard”, regia Lucian Pintilie, „Vulpe – vânător“, regia Stere Gulea, „Senatorul melcilor“, regia Mircea Daneliuc, „Balkán Bajnok”, regia Réka Kincses și “Die letzten Tage der Ceaușescus/Ultimele zile ale Ceaușeștilor“, regia Milo Rau, Simone Eisenring, Marcel Bächtiger.