Ion Caramitru, Mircea Mureşan, Elisabeta Bostan şi Eugenia Bosînceanu au primit, la Ateneul Român din Bucureşti, premiul pentru excelenţă în cinematografie din partea Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), la gala care a marcat 50 de ani de la înfiinţarea organizaţiei. Sala Ateneului Român a devenit neîncăpătoare, luni seara, pentru invitaţi, dar şi pentru cineaştii români, care au fost premiaţi de UCIN pentru ideile şi munca lor, ce s-a transformat în capodopere cinematografice.
Gala organizată de Uniunea Cineaştilor din România şi ale cărei gazde au fost Alexandra Velniciuc şi tatăl acesteia, Ştefan Velniciuc, a început cu proiecţia unui documentar realizat de Vlad Leu, care urmăreşte traseul UCIN.
Actorul şi regizorul Ion Caramitru a fost primul căruia i-a fost înmânat premiul de excelenţă din partea UCIN. Directorul Teatrului Naţional Bucureşti a declarat că cinematografia română se confruntă cu o situaţie grea, apreciind că nu ştie în ce măsură “drepturile cineaştilor mai pot fi apărate aşa cum s-a reuşit până la un anumit punct”. “Cu cât suntem mai puţini, cu atât suntem mai puternici. În sistemul profesionist al uniunilor de creatori funcţionează, după calculele noastre, vreo 12.000 de artişti. (…) Ne adunăm de fiecare dată când putem pentru a aduce din nou în faţă interesele noastre profesionale şi drepturile noastre, care sunt cele care se deduc din arta pe care o facem. Nu prea suntem luaţi în seamă. Parcă despre cultură se vorbeşte mai puţin ca oricând”, a declarat Ion Caramitru, pe scena Ateneului Român, după ce i-a fost înmânat premiul.
Premiul de excelenţă i-a fost acordat şi regizoarei Elisabeta Bostan. “Este un moment extraordinar. (…) Cu toţii am luptat ca să arătăm că ţara noastră este frumoasă, nu se poate ca în momentul acesta să abdicăm”, a spus regizoarea.
De asemenea, premiul de excelenţă i-a fost acordat regizorului Mircea Mureşan, care, printr-un gest atât de natural, a sărutat trofeul primit şi a spus că unica sa casă a fost cinematografia. “Mă înclin în faţa dumneavoastră şi vă mulţumesc. (…) Din cei mulţi ani pe care îi am, vreo 75 au fost doar cinematografie”, a completat cineastul în vârstă de 84 de ani.
Cel de-al patrulea premiu de excelenţă i-a fost înmânat fostului preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România Constantin Pivniceru.
Totodată, premiul de excelenţă în cinematografie i-a fost atribuit actriţei Eugenia Bosînceanu. “Este o zi atât de importantă, o zi atât de mare. (…) Mă gândesc cu foarte multe dragoste la începuturile noastre. Cinematografia a fost a doua familie”, a declarat aceasta la gala organizată de UCIN.
Pentru contribuţia adusă cinematografiei, Ion Caramitru a primit şi trofeul onorific din partea Uniunii Cineaştilor din România.
UCIN a acordat premiul onorific şi actriţelor Ioana Bulcă, Luminiţa Gheorghiu, Mariana Mihuţ, Dorina Lazăr, Tora Vasilescu şi Carmen Galin. De asemenea, premiul le-a fost oferit lui Mircea Bunescu, Marin Moraru, Victor Rebenciuc, Ion Besoiu, Dan Nuţu, dar şi lui Gheorghe Bălăşoiu, Nelly Merola, Ioana Corciova şi Ştefan Antonescu.
Seara de gală a continuat cu decernarea trofeelor onorifice pentru nume mari precum: Florin Mihăilescu, Vivi Drăgan Vasile, Sorin Ilieşiu, Mircea Albulescu, Ovidiu Drugă, Francisc Patakfalvi, Romeo Chiriac, Pantelie Tuţuleasa, Lucia Hossu Longin, Dan Piţa şi Stere Gulea, Victor Antonescu, Nae Caranfil, Călin Căliman, Ioan Cărmăzan, Maia Morgenstern, Mihai Duţă, Vladimir Găitan, Adina Georgescu Obrocea, Tudor Giurgiu, Theodor Grigoriu, Cristina Ionescu, Invitaţii s-au putut bucura şi de un recital susţinut de tânărul pianist Andrei Licareţ, distins cu numeroase premii internaţionale.
Mulţi dintre artiştii premiaţi de Uniunea Cineaştilor din România nu au putut fi prezenţi la gala organizată luni seară, la Ateneul Român, dedicată celor 50 de ani care s-au împlinit de la înfiinţarea UCIN.
Preşedintele UCIN, Laurenţiu Damian, i-a asigurat pe cineaşti că surprizele nu s-au încheiat, urmând ca uniunea să organizeze în perioada următoare o serie de evenimente dedicate cinematografiei române.
Gala de premiere a cineaştilor s-a încheiat cu piesa “Final Countdown” interpretată de celebra formaţie Violoncellisimo, condusă de profesorul Marin Cazacu.