Mircea Lubanivici, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor, se arată îngrijorat de faptul că românii din afara granițelor țării au început să piardă din interesul față de acțiunile care se întreprind în interiorul țării și că a constatat că mulți păstrează o anumită rezervă în a se implica.”Am încercat să atrag atenția asupra acestui lucru. Este un lucru foarte grav. Ar trebui să creăm anumite paliere de interes pentru ei și atunci, cu siguranță, îi vom recâștiga. Înainte de 1989 a fost o divizare a românilor din afară coordonată de partid. După 1989, când granițele s-au deschis, oamenii au ajuns în lumea liberă și ordinea priorităților lor s-a schimbat. Au trecut printr-o perioadă de acomodare, s-au adaptat la noile condiții, iar când au ajuns la un anumit nivel economic deja lucrurile s-au schimbat. Românii care au plecat de mult timp s-au întors în țară cu un anumit nivel de așteptare care nu li s-a împlinit. Dar și acum au așteptări”, afirmă parlamentarul.
Deputatul a exemplificat cu birocrația pe care românii din afara granițelor trebuie să o parcurgă, în special pentru schimbarea documentelor, faptul că li se cer foarte multe documente care au fost depuse anterior sau pe care statul român ar trebui să le aibă. ”Am depus o propunere legislativă pentru prelungirea termenului de valabilitate a pașaportului care le-ar facilita oarecum aceste demersuri. În zonele în care comunitățile de români se află la distanțe mari, aceste probleme au cea mai mare vizibilitate. Sunt îngrijorat de faptul că propunerea legislativă pe care am înaintat-o a primit aviz negativ în comisia pentru politică externă. Așteptăm să vedem ce o să se întâmple în plen”, a declarat Mircea Lubanovici.
În acest moment, consulatele transmit către instituțiile statului român documentele în format electronic, însă identificarea trebuie făcută personal la funcționarii ambasadelor.
Pentru rezolvarea situației, Lubanovici crede că este necesară o mai bună corelare a activității autorităților statului român. ”Este în interesul nostru să avem cetățeni atașați și sufletește de România”, a mai spus Lubanovici, arătând că rezolvarea acestei situații ar aduce numeroase beneficii țării.