Bucureștenii sunt invitați, sâmbătă, 2 septembrie, de la ora 18:00, în Rondul de pe Șoseaua Kiseleff, să celebreze Ziua Limbii Române în cadrul unui eveniment neconvenţional, organizat de Direcția Cultură, Turism, Învățământ a Municipiului București, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Biblioteca Metropolitană și Muzeul Național al Literaturii Române.
Evenimentul își propune să aducă în prim-plan frumuseţea limbii române prin intermediul uneia dintre cele mai cunoscute şi practicate activităţi educative – dictarea. Cu ocazia Zilei Limbii Române, băncile de şcoală se mută în zona Rondului Kiseleff pentru a fi ocupate, într-un număr cât mai mare, de toți cei care iubesc limba română, interesați să ia parte la cel mai amplu şi inedit exerciţiu de dictare, în care „profesorul de limba şi literatura română” este un autor român contemporan – scriitoarea Doina Ruști.
Distinsă cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România și Premiul „Ion Creangă”, al Academiei Române, prozatoarea cu peste 40 de titluri traduse în peste 15 limbi, Doina Ruşti, va reda un text literar scris special pentru acest eveniment.
„Am scris o povestire special pentru această întâlnire, ceva scurt, o întâmplare plasată în miraculosul timp al amiezilor bucureștene, și mi-ar plăcea s-o citim împreună ca apoi s-o păstrați, între alte file, ca pe o dovadă a deliciilor de la începutul toamnei, ca pe o scrisoare de dragoste”, spune Doina Ruști.
Conceput ca o modalitate de sensibilizare şi promovare a limbii române printr-un exerciţiu colectiv urban, evenimentul „Ziua Limbii Române” propune astfel o călătorie în universul cuvintelor, în care participanții vor avea ocazia nu doar de a-și testa abilitățile lingvistice, ci și de a fi recompensați cu textul dictat și semnat de autoarea Doina Ruști.
Începând din 2013, când a fost promulgată legea care instituie această sărbătoare, Ziua Limbii Române este celebrată la nivel național în data de 31 august. Programele şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, dedicate acestei zile subliniază importanța limbii române nu doar ca mijloc de comunicare, ci și ca depozitar al istoriei, culturii și identității naționale.