Acasă Europa Expertiză BNR pentru consolidarea sectorului bancar din Rep. Moldova

Expertiză BNR pentru consolidarea sectorului bancar din Rep. Moldova

Expertiza românească în implementarea reformelor în domeniul bancar este apreciată în Rep. Moldova, unde, un important proiect de Twinning va contribui la consolidarea capacităţilor în domeniul reglementării și supravegherii bancare. Proiectul „Consolidarea capacităţilor Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) în domeniul reglementării şi supravegherii bancare în contextul reglementărilor Uniunii Europene”, în valoare de 1,2 milioane de euro, este finanţat prin programul ENPI al UE, se va desfăşura pe o perioadă de doi ani, cu asistența tehnică a 44 de experţi pe termen scurt ai Băncii Naţionale a României şi ai De Nederlandsche Bank.

Prezent la lansarea proiectului, ambasadorul României în Rep. Moldova, Marius Lazurca, a subliniat că ”Alinierea la standardele europene şi preluarea de către Banca Națională a Rep. Moldova a experienţei Băncilor Centrale din cele două state membre ale UE va asigura mediul necesar pentru instituirea unui cadru normativ și administrativ solid pentru funcționarea în condiții transparente, aliniate la regulile concurențiale europene, a instituțiilor bancare din Rep. Moldova. În acest fel se vor putea asigura premisele necesare pentru atragerea unor investiții consistente și de durată ale capitalului european în sectorul financiar-bancar din Rep. Moldova”.

Proiectul, implementat de Banca Națională a României și Banca Centrală a Olandei, De Nederlandsche Bank, are ca obiective oferirea de asistență BNM în vederea consolidării cadrului de supraveghere prudențială în procesul de ajustare la normele și standardele UE pentru autoritățile de supraveghere din domeniul bancar, precum și creșterea capacității instituționale și administrative a BNM în acest domeniu.

Proiectul are o valoare dublă, deoarece vizează atât consolidarea sectorului bancar – domeniu extrem de important pentru ţara noastră, cât şi reiterează sprijinul UE pentru implementarea Acordului de Asociere”, a declarat  prim-ministrul interimar, Natalia Gherman, citată de infoeuropa.md

Oficialul a subliniat că din 2008, când a fost lansat primul twinning în Rep. Moldova, au fost iniţiate peste 15 proiecte în diverse domenii, precum dezvoltarea capacităţilor Parlamentului în transpunerea acquis-ului comunitar, protecţia consumatorilor, protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, reforma instituţiilor penitenciare etc.