Acasă Cultura / Culte Expoziția de fotografie Narațiunile timpului, la IRCCU Veneția

Expoziția de fotografie Narațiunile timpului, la IRCCU Veneția

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția organizează, în perioada 4-16 octombrie 2022, expoziția de fotografie Narațiunile timpului  a artistei Roxana Trestioreanu, curatoriată de Ruxandra Dreptu.

Vernisajul are loc marți, 4 octombrie 2022, la ora 16:00.

Galeria va fi deschisă pentru public zilnic, între orele 16:00-19:00. Intrarea este liberă.

„Pentru Veneția, orașul unic în lume, timpul ca memorie și amenințare se lasă divizat subiectiv în întâmplări care devin imagini ale unei continue și subtile metamorfoze, concept care devine sursă de inspirație pentru artiști. Fotografiile Roxanei Trestioreanu fixează timpul care lucrează cu oameni și obiecte, cu lumină și umbră dezvăluindu-și propria creație în spațiul interior sau afară, în fluxul narativ al orașului unde masele anonime de oameni aflate întâmplător într-un loc devin protagoniste ale unui scenariu imaginar. Roxana Trestioreanu observă istoria multiplelor fațete ale cotidianului pe care le redă din unghiuri surprinzătoare ale privirii concentrând stări care răspund transformărilor dictate de momentele zilei. O temă studiată și experimentată este cea a reflexelor, ale apei mesager și totodată oglindă care preia realitatea și o redă fidel sau, într-un joc cu reguli proprii, o reinterpretează prin suprapuneri aleatorii de imagini până când scoate la iveală fie un (auto)portret, un peisaj, un obiect inventat, fie o formă sau o culoare neșteptată. (Ruxandra Dreptu, curator)

Roxana Trestioreanu este conferențiar universitar, doctor în arte vizuale, fondatoarea departamentului Fotografie – videoprocesarea computerizată a fotografiei din cadrul Universității Naționale de Arte București, pe care l-a condus din 1996 până în 2019, artist și curator, membru în diferite asociații profesionale: membru titular Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAP), din 1990; vicepreședintă a secției Multimedia UAP, din 2018; din 2003 membra ARFA – Asociaţia Română a Femeilor Artist; membră a Asociației Internaționale a Criticilor de Artă (AICA), România.

A participat ca artist și curator la numeroase expoziții în țară și străinătate, printre care: Muzeul de Artă al RSR; Muzeul Național de Artă al României; Muzeul Național de Artă Contemporană, București; Victoria Art Center; Muzeul Brukenthal; Muzeul de Artă Timișoara; Muzeul Saint Etienne, Franța; Vigado Gallery, Budapesta, Ungaria, Xantus Janos Museum, Gyor, Ungaria; The Electrography Museum, Cuenca, Spania; Melina Gallery Drama, Grecia, Het Klopjeshuis Gallery, Borne, Olanda.

Detalii suplimentare: https://www.annartgallery.ro/ro/artist/roxanatrestioreanu-962

Ruxandra Dreptu este actualmente președinta filialei Critică și Istoria Artei, București, din cadrul Uniunii Artiștilor Plasici din România, critic și istoric de artă, doctor în arte vizuale, conferențiar universitar, membru în asociații profesionale: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Asociația Internațională a Criticilor de Artă (AICA), România.

Curator pentru numeroase expoziții de artă modernă și contemporană și autor de cataloage printre care: o secțiune din expunerea Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României, Vasile Popescu, Constantin Artachino, Atelierul. Modelul. Pictorul., Culorile grădinii. la Muzeul Național de Artă al României, Mihai Moldovanu la Galeria Orizont, Eugen Drăguțescu la Accademia di Romania, Roma. A publicat articole în reviste de specialitate: revista Academiei Române, Arta, SCIA (revista Institutului de Istoria Artei G. Oprescu), Caietele Institutului Catolic, Observator Cultural și monografii de artiști români: Dimitrie Știubei, editura Muzeului Național Cotroceni, Corneliu Mihăilescu, Ștefan Szönyi, ambele la editura Institutului Cultural Român, Alexandru Phoebus, editura Muzeului Național de Artă al României. A fost distinsă cu premiul George Oprescu al Academiei Române.