În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român din Paris organizează, în colaborare cu Ambasada României în Franța și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, expoziția „INTROSPECTIONS / INTROSPECȚII” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori: Ludwig Otte, Anca Szönyi Thomas.
Întâlnirea cu artiștii și curatorii expoziției va avea loc în ziua vernisajului, 26 septembrie 2022, la ora 19:00, la Galeria Macadam a ICR Paris (1 rue de l’Exposition, 75007 Paris), unde expoziția va rămâne pe simeze până pe 14 octombrie. Proiectul este inclus în cadrul „Săptămânii Culturilor Străine”, program al FICEP (Forumul Institutelor Culturale Străine din Paris).
Transformările artistice și umane din trecutul recent reflectă schimbările dramatice la care asistăm cu toții la scară planetară. Trei artiști cu sensibilități și experiențe diferite își expun fricile, anxietățile sau speranțele, concepute ca un status quoal alegerilor și constrângerilor individuale. Mărturie și provocare, expoziția găzduită de Galeria Macadam din Paris revizitează teme precum apropierea dintre culturi sau chiar libertatea prin viziunea a trei artiști români contemporani. Lucrările propuse de Suzana Fântânariu, Anca Szönyi ThomasșiDorin Creţu reflectă procesul de experimentare artistică a emoţiilor generate de actualitate şi influenţa ei asupra comportamentului uman. Artiștii transcend universul material cu o analiză picturală prin simboluri care materializează conceptul de spațiu-timp al rezonanței umane în fața limitărilor, izolării, generând psihoze individuale și colective dintre cele mai extinse ale evoluţiei socio-umane.
„Frica generată de multitudinea de conflicte sociale, politice și culturale, devenite curente la scară planetară, ne face să trăim cu imaginea unei lumi profund tulburate, care a devenit o sursă de incertitudini majore.” (Suzana Fantanariu)
„Paradigma s-a schimbat și generează automat cele mai ambigue introspecții și reacții, uneori greu de deslușit, dar și o sursă de inspirație pentru mulți artiști. Politicienii, sociologii, scriitorii, istoricii și filozofii încearcă să ofere soluții acestei crize globale care pare să ne învăluie. Evenimentele complexe și interpretările multiple fac, din păcate, lumea din ce în ce mai divizată, creând pentru noi toți un sentiment subtil – dar permanent – de incertitudine.” (Anca Szönyi Thomas)
„Prin pictură, îmi propun să găsesc într-un fel minimul de gesturi care să mai evoce senzorialul și să comunice complexitatea universului din care facem parte și care m-a fascinat mereu. Această nevoie interioară pe care o simt este și calea prin care înaintez spre cunoașterea și înțelegerea acestei realități.” (Dorin Crețu)
Suzana FÂNTÂNARIU este absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, profesor universitar la Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest, Timișoara și coordonator de doctorat. În 1985, a primit bursa „Accademia di Romania”, Roma, Italia, iar în 2005, bursa „Constantin Brâncusi”, Cité Internationale des Arts, Paris, Franța.
Suzana Fântânariu are o intensă activitate academică și expozițională. A format numeroși studenți, este coordonator de doctorat la Universitatea de Vest, Timișoara, și a realizat nu mai puțin de 52 de expoziții personale în țară și străinătate: Roma/Italia; Modling, Klagenfurt/Austria; Wassenaar, Utrecht/Olanda; Paris, Franta; Sharjah/EAU; Budapesta, Sopron/Ungaria; Saitama/Japonia; București, Timișoara, Iași, Craiova, Arad, Râmnicu-Vâlcea, Lugoj, Fălticeni/România și nu numai.
A fost distinsă cu peste 30 de premii, a primit recunoașteri naționale și internaționale și a fost prezentă cu lucrări la numeroase și importante bienale și trienale internaționale de gravură. Dintre aceste premii, trei ne atrag atenția: Premiul Uniunii Artiștilor Plastici (1999); Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de „Cavaler”, Bucureşti (2000); Diplomă onorifică, Academia de Arte Vizuale, Cluj-Napoca (1997).
În 2013, a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași. Este membră a Societății Internaționale de Gravură, SMTG, Cracovia, Polonia și membru permanent al Clubului UNESCO, Vicenza-Italia (2021).
Artistă multidisciplinară, Anca SZÖNYI THOMAS a absolvit Universitatea de Artă din București (1982), secția Pictură și Restaurare Monumentală. A participat cu desene și lucrări de artă decorativă la expoziții colective și personale. De-a lungul anilor a lucrat ca decoratoare, pictoriță murală și restauratoare, iar ca actriță a jucat mai multe roluri în scurtmetraje și lungmetraje. Stabilită în Franța din 1987, Anca Szönyi Thomas continuă să fie activă în domeniul culturii și artei ca organizatoare de evenimente și uneori curatoare de expoziții. Lucrările sale de desen și artă decorativă fac parte din mai multe colecții private din țară și din străinătate. În prezent, artista explorează tehnici mixte în interacțiune cu imaginea fotografică. Astfel, s-au născut mai multe cicluri de lucrări, reprezentări subiective ale realității, unele metaforice, altele, secvențe reale ale vieții în spiritul „Here&Now”.
Dorin CREȚU este un pictor franco-român care trăiește și lucrează la Paris și București. A studiat la Academia de Arte Frumoase din București, și-a prezentat lucrările în numeroase expoziții în Franța și în străinătate și, mai recent, în două expoziții personale la galeria Charlotte de Norberg Paris și AnnArt Gallery București. A primit mai multe premii de pictură și granturi de creație acordate de Ministerul Culturii din Franța. Lucrările sale fac parte din colecțiile Fond National d’art Contemporain Paris, Fondation de Vitry, Muzeul Național de Artă Contemporană București și din colecții private. Dorin Crețu este reprezentat de Galeria Charlotte Norberg din Paris și Galeria AnnArt din București și a primit Premiul pentru pictură Fundația pentru Artă și Știință București și Premiul pentru pictură al Fundației Vitry-Sur-Seine Paris.
Un proiect susținut de: Ambasada României în Franța, Institutul Cultural Român din Paris, Casa de Cultură a municipiului Timișoara, FICEP (Forumul Institutelor Culturale Străine din Paris).