Site icon TIMP ROMÂNESC

Expoziția personală „Amneziaˮ a fotografului Claudiu Ciprian Popa, prezentă la galeria ICR Lisabona

Galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona (Rua do Barão 10, Alfama) găzduiește, în perioada 2 martie – 31 mai 2023, expoziția personală Amnezia a fotografului Claudiu Ciprian Popa. Vernisajul va avea loc joi, 2 martie 2023, la ora 18:30.

Expoziția de fotografie intitulată Amnezia cuprinde o serie de panouri și 2 instalații special realizate pentru a fi prezentate la galeria ICR Lisabona. Expoziția este o invitație pentru privitor de a contempla propria memorie și de a se scufunda în propriile amintiri. Explorarea vizibilului pentru a înțelege nevizibilul poate fi o șansă de a explora trecutul din afara acelui timp. Este, poate, o ocazie de a face pace cu trecutul sau de o celebrare a acestuia. Artistul și-a propus să prezinte o colecție de portrete, din arhiva sa, într-o manieră originală. Pentru a crea noile portrete, a tăiat fotografiile în piese de diferite mărimi și forme, și le-a amestecat aleatoriu pentru a le așeza într-o nouă ordine. O nouă construcție a propriei memorii, o nouă ierarhie a lucrurilor importante din lucrările sale, o nouă formă de a spune aceeași poveste dintr-un unghi diferit, din perspectiva anilor ce au trecut. O ultimă șansă de a-și salva amintirile de Amnezie.

Claudiu Ciprian Popa (n. 1973), artist vizual, născut în București, trăiește și activează în Setúbal și Lisabona. În 2008 a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragialeˮ din București, specializarea Imagine de film și fotografie. În 2019 a absolvit studiile de Master în fotografie și imagine dinamică, din cadrul Universității Naționale de Arte București. În 2018 a participat la cursurile școlii „European Academy of Participation” din Amsterdam. Claudiu Popa și-a început activitatea artistică ca asistent fotograf în anul 2000, într-un studio de fotografie publicitară, cel mai mare studio la acea vreme, a lucrat la campanii publicitare pentru cele mai mari brand-uri din țară și din străinătate, activitate pe care a continuat-o apoi ca fotograf, director de imagine și producător. Ulterior, a început să-și manifeste interesul mai mult în zona de film de ficțiune și film experimental, fotografia de portret și de nud. A semnat imaginea pentru numeroase filme de scurt-metraj și documentar, unele dintre ele fiind răsplătite cu numeroase premii internaționale. În 2008 a primit premiul Kodak pentru cea mai bună imagine de film de scurt-metraj la festivalul Cinemaiubit. A făcut parte din numeroase expoziții de grup, iar colaborările cu artiști de valoare din România l-au recompensat cu participări în expozițiile de la Muzeul Național de Artă Contemporană din București.

 

Exit mobile version