O expoziţie personală de pictură cu genericul „Timpuri” a artistului plastic Eleonora Romanescu, deţinătoare a Ordinului Republicii, laureată a Premiului Naţional, a fost vernisată ieri la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău, potrivit Timpul.md.
Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu instituţia-gazdă – Centrul cultural ARTELIT și Galeria Europe’s Art din Belgia, expoziţia cuprinzând 56 de lucrări de pictură – peisaje, portrete şi flori, realizate de pictoriţă de-a lungul a cinci decenii de activitate.
Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Valeriu Matei, a menţionat că Eleonora Romanescu este un nume de referință în mediul artistic basarabean. „În tablourile sale fidelitatea față de tradițiile și valorile artei clasice, față de temele consacrate se îmbină armonios cu tehnicile moderne ale picturii și compoziției, creând un stil propriu, inconfundabil”, a accentuat Valeriu Matei.
De asemenea, preşedintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Vladimir Hotineanu, a subliniat că pictoriţa Eleonora Romanescu este „un geniu al culorilor”. „Culorile pânzelor sale ne fac să vedem ţara noastră în toată frumuseţea ei. Eleonora Romanescu este parte componentă a patrimoniului cultural al Republicii Moldova”, a afirmat Vladimir Hotineanu.
Totodată, prezent la eveniment, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a reliefat faptul că Eleonora Romanescu face parte din generaţia de aur a artelor plastice de la noi (Mihail Grecu, Igor Vieru, Valentina Rusu-Ciobanu), care de-a lungul anilor a reuşit să creeze opere de mare valoare.
Eleonora Romanescu s-a născut în anul 1926 la Leuşeni, judeţul Orhei. A absolvit Şcoala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” (astăzi Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”) din Chişinău şi cursurile superioare de pictori-restauratori din Moscova. A avut mai multe expoziţii în ţară şi peste hotare. În 1996 a fost distinsă cu ”Ordinul Republicii”, iar în 2013 – cu Premiul Naţional.
Manifestarea se înscrie în planul de activități pregătit de ICR Chișinăuîn 2017 pentru apromova producția culturală românescă din Republica Moldova, expoziţia fiind deschisă publicului în perioada 20 martie – 19 aprilie 2017.