Site icon TIMP ROMÂNESC

Expoziție: Arte şi meşteşuguri tradiţionale prezentate într-o expoziție la ICR Budapesta

Sursa foto: ICR

În ziua de miercuri, 19 aprilie, ora 18.30, la sediul ICR Budapesta din str. Izsó nr. 5 va avea loc vernisajul expoziției de panouri realizată de Fundația Transylvania Trust din Cluj-Napoca. Panourile expuse prezintă în trei limbi (română, maghiară și engleză) activitățile organizate la Centrul de Arte și Meserii la Castelul Bánffy de la Bonțida. De asemenea, expoziția va fi inaugurată de Hegedüs Csilla, președintele Fundației Transylvania Trust și de Adela-Luiza Avram, director executiv.

Expoziția itinerantă a fost realizată în cadrul proiectului A.R.T.E.C. (Arts, Rediscovery, Traditional, Eclectic, Contemporary), care și-a propus recrearea legăturii iniţiale dintre arte şi meşteşuguri tradiţionale, ca o modalitate de a încuraja inovaţia în ambele domenii, de a le reconecta cu un public nou și de a dezvolta modele noi de afaceri. În cadrul proiectului activitățile s-au axat pe îmbinarea inovaţiei artistice cu producţia de teatru, artele decorative, performanţa artistică, programele destinate minorităţilor şi mobilitatea transnaţională a artiştilor, meşteşugarilor şi interpreţilor. A.R.T.E.C. este un proiect internaţional lansat în noiembrie 2015 și finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă, Subprogramul Cultura.

Fundația Transilvania Trust a fost înființată în 1996 de profesioniști și voluntari din domeniul protecției patrimoniului construit. Scopul principal al Fundației este de a conserva și promova patrimoniul construit bogat și divers al Transilvaniei, de a încuraja societatea către o receptivitate mai mare privind patrimoniul construit. Fundația este activă în toate domeniile conservării: documentare, inventariere, relevare, restaurare, întreținere, formare profesională, precum și cercetare științifică. În anul 2008, Fundaţia a câştigat Marele Premiu Europa Nostra al Uniunii Europene pentru activităţile sale din Centrul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit de la Castelul Bánffy din Bonţida, respectiv în anul 2000 pentru Proiectul de Protecţie a Patrimoniului Rimetea.

Partenerii proiectului A.R.T.E.C. sunt: Muzeul Județean din Câmpulung, România; Association des Centres culturels de rencontres, Paris, Franţa; Uniunea Artistilor Gravori şi Litografi Maghiari, Budapesta, Ungaria; Diputación Provincial de Teruel, Spania.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 20 aprilie – 2 mai 2017, de luni până vineri.

Exit mobile version