Ziua Unirii Principatelor Române este celebrată de instituţiile din subordinea Ministerului Culturii printr-o serie de expoziţii, proiecţii de filme, simpozioane, piese de teatru, concursuri cu premii organizate cu acest prilej.
Conform Ministerului Culturii, Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” organzează în 24 ianuarie evenimentul ”Hora Unirii”, iar la Muzeul Naţional al Ţăranului Român vor avea loc proiecţii de filme româneşti.
Centrul Naţional de Artă ”Tinerimea Română” a pregătit un spectacol muzical şi coregrafic susţinut de Ansamblul Folcloric ”Cununa Carpaţilor”, care va fi prezentat în Terminalul Plecări al Aeroportului Internaţional ”Henri Coandă” Otopeni.
Tot în 24 ianuarie, Opera Naţională Bucureşti va marca acest moment prin a lumina clădirea instituţiei în culorile steagului românesc.
La Craiova, Teatrul Naţional ”Marin Sorescu” va prezenta, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, recitalul lui Emil Boroghină, intitulat ”De la OVIDIU la Mihai EMINESCU”, la Timişoara se va juca, în Sala Mare a Teatrului Naţional, spectacolul ”Conul Leonida faţă cu reacţiunea” de I.L. Caragiale, semnat de Felix Alexa, iar la Cluj-Napoca publicul poate vizita gratuit Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.
Ieşenii sunt aşteptaţi, în cadrul celei de-a noua ediţii a turneului ”Teatru Românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău”, la două spectacole noi din repertoriul Teatrului Naţional ”Mihai Eminescu” din Chişinău – ”Frunze de dor” după Ion Druţă şi ”Capcana” după ”Fuga” de Mihail Bulgakov, iar în deschiderea turneului, la filmul documentar ”O scenă a memoriei – 100 de ani de Teatru Naţional la Chişinău”.
Complexul Muzeal Naţional ”Moldova” Iaşi, în colaborare cu Primăria Comunei Ruginoasa, va organiza la Biserica Domnească Ruginoasa un ”TE DEUM”, slujbă urmată de alocuţiuni ale oficialităţilor locale şi invitaţilor, depuneri de coroane, iar de la ora 13,00, de Hora Unirii, în faţa Palatului ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.