FADERE (Federația Asociațiilor de Români din Europa) face un apel către toți românii care locuiesc în Spania și care știu locuri de muncă în Peninsulă, să ia legătura cu organizația, direct sau prin intermediul rețelelor de socializare, astfel încât să poată comunica românilor care locuiesc în zona Cataluniei și doresc să plece în altă zonă a Spaniei, unde se află aceste locuri de muncă vacante.
După un referendum ilegitim, pe 1 octombrie, după câteva săptămâni de incertitudine politică, Parlamentul Catalan a declarat astazi independența Cataluniei.
În acelasi timp Guvernul central de la Madrid a propus, iar Senatul a aprobat activarea articolului 155 pentru Catalunia, ceea ce însemnă destituirea Președintelui Guvernului Catalan, cât și a miniștrilor lui, dizolvarea Parlamentului Autonom și Alegeri Anticipate pe 21 Decembrie.
Tensiunile politice din ultimele zile au făcut ca peste 1.800 de firme să plece din zona Cataluniei în alte părți ale Spaniei. Chiar și cele doua bănci – Caixa și Sabadel – au părăsit Catalunia, schimbându-și sediul la Madrid.
În Spania locuiesc peste un milion de români, iar în zona Cataluniei sunt peste 150.000. Cu toate că românii din zona Cataluniei formează o comunitate puternică și bine integrată, românii nu au fost chemați să participe la referendumul de pe 1 octombrie pentru că nu dețin cetățenie, ci doar rezidență.
Chiar dacă Guvernul de la Madrid a transmis nenumărate mesaje optimiste, credem că șomajul va crește considerabil în zona Cataluniei în următoarele zile, iar primii care vor avea de suferit vor fi românii. Vrem să venim în sprijinul lor și să le oferim posibilitatea să lucreze în alte zone ale Spaniei, a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE.