Site icon TIMP ROMÂNESC

Familia europeană trebuie să fie mai solidară şi mai unită ca oricând

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, a participat  în perioada 10 – 11 iulie a.c., la Conferinţa Organelor parlamentare Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene ale parlamentelor Uniunii Europene (COSAC), reuniune dedicată preşedinţilor Comisiilor pentru afaceri europene din parlamentele statelor membre UE. Conferinţa a avut loc la Bratislava, în contextul preluării de către Slovacia a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, în al doilea semestru al anului 2016.Principalele teme care au fost dezbătute în cadrul reuniunii COSAC au vizat priorităţile și provocările Preşedinţiei slovace a Consiliului Uniunii Europene, recentul referendum privind ieşirea Marii Britanii din UE, directiva privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii, măsurile de gestionare a crizei migrației, precum şi stabilirea unor mecanisme eficiente de consultare şi cooperare inter-parlamentară.

Recentul referendum din Marea Britanie a pus pe agenda reuniunilor la nivel european un subiect important căruia familia europeană trebuie să îi ofere un răspuns cât mai coeziv și mai unitar. Vorbind despre poziția României față de această nouă paradigmă a relațiilor dintre statele europene, Ana Birchall a declarat: „În urma rezultatului referendumului privind Brexit-ul, pericolul euroscepticismului, populismului şi extremismului la nivelul Uniunii Europene este acum mai mare ca oricând. De aceea, în contextul noilor provocări de natură politică, economică și de securitate, familia europeană trebuie să fie mai solidară şi mai unită ca oricând. România trebuie să aibă un rol activ în negocierile ce vor urma rezultatului referendumului din Marea Britanie, cu accent în plus pe  respectarea libertăţii de circulaţie a lucrătorilor, astfel încât drepturile românilor care trăiesc acum în Marea Britanie să fie respectate în continuare. De altfel, Uniunea Europeană a lansat politici ample de încurajare a investițiilor și nu ar fi coerent ca pe de o parte să creeze avantaje pentru investitori, iar pe de altă parte să le obtureze accesul la forța de muncă. Rezultatul nu ar fi decât acela de a afecta grav buna funcţionare a pieţei interne a Uniunii Europene”.

În ședința reuniunii COSAC, în cadrul discuțiilor dedicate crizei migrației, Ana Birchall a susținut că președinția slovacă trebuie să continue monitorizarea măsurilor deja adoptate și să consolideze cooperarea cu Republica Turcia: ”În ceea ce privește criza migranților, provocările președinției slovace trebuie să se concentreze pe două coordonate: gestionarea fluxurilor migratorii şi consolidarea cooperării pe aspecte securitare. În primul rând, președinția slovacă va trebui să continue monitorizarea, împreună cu Comisia Europeană, a implementării măsurilor deja adoptate înainte de adoptarea altora noi, cu caracter permanent. Un accent deosebit trebuie pus pe consolidarea cooperării cu Republica Turcia, conform deciziilor adoptate la summit-ul din 18 martie a.c, în condiţiile în care rezultatele implementării acordului sunt încă fragile şi condiţionate de concretizarea angajamentelor UE (liberalizarea regimului de vize, amânată pentru luna octombrie din cauza neîndeplinirii condiţiilor de către partea turcă). În al doilea rând, în plan legislativ, este nevoie de gestionarea continuării negocierilor privind propunerile care vizează reformarea sistemului european comun de azil, respectiv regulamentul Dublin şi restul legislaţiei din domeniu. România susține în continuare necesitatea de a se ține cont de rezultatele şi de experienţa acumulate până acum ca urmare a punerii în aplicare a mecanismului temporar de relocare, precum şi de eforturile şi de contribuţia de ansamblu ale statelor membre în gestionarea migraţiei, de realităţile şi capacităţile de primire şi integrare naţionale”, a susținut Birchall.

Una dintre temele întâlnirii COSAC de la Bratislava a vizat faptul că Slovacia exercită pentru prima oară mandatul de Preşedinţie rotativă a Consiliului UE (trio Olanda – Slovacia – Malta). Mandatul a fost preluat într-un context fără precedent, în care Uniunea trebuie să gestioneze, pentru prima dată în istoria sa, retragerea unui stat membru, după referendumul din Marea Britanie. „Mandatul preşedinţiei slovace a Consiliului UE vine într-un moment foarte dificil, în care Uniunea trebuie să gestioneze viitorul construcției europene de după referendumul din Marea Britanie, criza migraţiei şi impactul acesteia asupra Europei, lupta împotriva terorismului, precum şi împotriva tuturor ameninţărilor emergente de securitate. Este motivul pentru care am propus și susținut ca preşedinţia slovacă să menţină lista priorităţilor sale de consolidare a cooperării pe aspecte de securitate și nevoia de a răspunde unor forme mai noi de război hibrid, cum este lupta împotriva ameninţărilor provenite din mediul cibernetic, care necesită o consolidare continuă a securităţii cibernetice atât de către fiecare stat membru în parte, precum şi printr-o cooperare aprofundată la nivel european”, a concluzionat Ana Birchall.

Exit mobile version