O serie de locuinţe vor fi pregătite pentru mai multe familii de refugiaţi din zona de conflict armat din estul Ucrainei, în comuna Măgura Ilvei din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Primele familii ucrainene sunt aşteptate să sosească în Măgura Ilvei la începutul lunii septembrie. Astfel, trei familii din zona Lugansk vor ajunge la Măgura Ilvei, iar autorităţile locale se pregătesc să primească chiar şi un număr mai mare de familii refugiate, care vor beneficia atât de locuinţe, cât şi de condiţii de integrare în comunitate foarte bune.
Primarul comunei, Valer Avram spune că autorităţile locale sunt pregătite să îi integreze în comunitatea locală pe noii veniti.
“În momentul de faţă avem un număr de şapte case în care se lucrează şi în care încercăm să aducem, să spunem aşa, o bunăstare relativă, să se poată locui în ele, să aibă apă curentă, să aibă o baie şi să aibă un sistem de încălzire. Am discutat cu cetăţenii din Măgura Ilvei şi nu va apărea o reticenţă din partea acestora”, susține primarul Valer Avram, citat de Radio Cluj.
Primăria comunei Măgura Ilvei a răspuns astfel apelului făcut de conducerea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud în cursul lunii mai şi s-a angajat să primească cel puţin şapte familii.
Pentru aceasta au fost identificate case care nu mai sunt locuite şi care sunt transformate şi amenajate acum pentru a deveni funcţionale la standardele de viaţă actuale.
În urmă cu câteva săptămâni una dintre familiile ucrainene de refugiaţi a fost la Măgura Ilvei pentru a vedea locul în care se vor muta.
„Este vorba de soţ-soţie şi cinci copii, care au pierdut totul din cauza războiului şi nu mai au nimic. Părinţii sunt doi intelectuali, care sunt gata să înceapă viaţa de la zero. Cât vor sta ei aici de dânşii va depinde, poate că vor rămâne pentru totdeauna. Proiectul nostru este atât de amplu încât cuprinde şi partea de învăţământ, deci copiii vor avea dascăli în limba ucraineană şi în limba română”, mai precizează primarul
Promotorul proiectului de la Măgura Ilvei este Leonida Pop, preşedintele Asociaţiei Vasile Voiculescu, un năsăudean emigrat în Germania, dar întors în ţară acum pentru implementarea lui.
Leonida Pop spune că în Munchen există un grup de iniţiativă, care reuneşte diplomaţi de la consulatele generale ale României şi Ucrainei şi oameni de afaceri, care va sprijini în continuare proiectul, alături de autorităţile locale şi judeţene din Bistriţa-Năsăud.
La Măgura Ilvei va fi înfiinţată o grădiniţă şi o școală de învăţământ Waldorf, în care se va preda în limba ucraineană în primul an, până când copiii ucraineni vor învăţa limba română.
Vecinii caselor amenajate pentru familiile ucrainene îi aşteaptă pe refugiaţi cu braţele deschise şi chiar au muncit pentru amenajarea locuinţelor acestora.