La finele lunii martie în localitatea vasluiană, Lipovăț, s-a desfăşurat ultima etapă a Proiectului transfrontalier „Fanfarele străbat hotarele”, spectatorii din localitatea vasluiană Lipovăţ au avut ocazia să asculte un concert unic susţinut de cele trei fanfare din România, Ucraina și Rep. Moldova. Întâlnirea s-a dovedit emoţionantă, fiind rostite cuvinte din suflet de către primarii localităţilor, iar prestaţiile formaţiilor au fost divine, anunţă Euromedia Bucovina.
La Lipovăţ fanfarele au concertat pe o scenă înălţată în fața primăriei. Începutul festivalului a aparţinut fanfarelor din țările vecine, Ucrana și Republica Moldova, cu intonarea imnului Uniunii Europene „Oda bucuriei”, care simbolizează idealurile de unitate, solidaritate şi armonie între popoare.
Locțiitoarea Consiliului raional Leova, Eufrosinia Greţu, a spus, că a venit la Lipovăț cu sufletul deschis, așa cum numai românii între ei pot s-o facă:” „Fanfarele străbat hotarele” este un generic frumos pe care l-am purtat în suflet aproape doi ani de zile, cât a durat proiectul. Acest festival a demonstrat că muzica de fanfară poate uni românii de pretutindeni și vom reveni aici, ori de câte ori vom avea posibilitatea”, a spus doamna Grețu.
Fanfara Şcolii de muzică din Costiceni a fost condusă de către profesorul Vladimir Vatamanu, iar delegația a fost însoţită de către primarul localității, Alexandru Munteanu, care după intonarea solemnă a Imnului de Stat al Ucrainei, a ţinut să le mulţumească gazdelor pentru ospitalitate. „De la bun început vă spun buna ziua și vă aduc cele mai calde felicitări și urări de bine din partea locuitorilor satului Costiceni. Suntem pentru prima dată în comuna dumnevostră și ne simțim aici ca la noi acasă. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru-că ne-a ajutat să realizăm acest proiect minunat. Datorită acestui proiect am devenit cu adevărat mai aproape sufletește. Am găsit aici oamenii primitori și prietenoși. La fel le mulțumesc domnului primar al comunei Lipovăț, Valerian Hriscu, și nu în ultimul rând echipei de implimentare, care ne-au fost mereu alături, domnilor Maricel Rusu și Ciprian Păduraru. Acum pot spune cu mândrie că suntem o echipă superbă și o familie mare.” a declarat Alexandru Munteanu.
După evoluarea artistică a orchestrei de fanfare de pe lângă Consiliului raional, Leova, și fanfarei de elevi ai școlii de Muzică din Costiceni, pe scenă a urcat Fanfara țărănească „Moștenitorii” din satul Fundul Văii, comuna Lipovăț. Această formație a fost dirijată cu profesionalism și măiestrie de renumitul profesor Nicolae Bălan. La final maestrul Bălan a reunit cele trei fanfare pentru a interpreta cea mai importantă melodie populară românescă, „Noi suntem români”.