Site icon TIMP ROMÂNESC

Fără frontiere și în economie

La Florența, în sala „Luca Giordano” de la Palazzo Medici Riccardi, a avut loc pe 13 septembrie întâlnirea „Toscana Romania fără frontiere, și în economie”, scrie Gazeta Românească. Întâlnirea, care a fost deschisă de președintele provinciei, Andrea Barducci, a fost organizată pentru a sărbători un an de viață a transmisiunii de televiziune produsă în colaborare de canalele „Toscana Tv” și „Tvs Brasov”, dar și pentru a vorbi de schimburi sociale și culturale între Italia și România.

Românii reprezintă comunitatea cea mai numeroasă din Toscana. Dintre toate, comunitatea românească este cea care a crescut cel mai mult în ultimii șapte ani, mai mult decât dublându-și prezența pe teritoriul toscan (247,6%), care astăzi depășește o sută de mii de unități.

Din acest motiv, acum un an, a fost înființat programul de televiziune realizat de directorul Toscana Tv, Daniela Magrini, și de jurnalista de la Tvs Brașov, Bianca Buca. „Toscana Romania senza frontiere” este o transmisiune pentru susținerea integrării „noilor toscani” proveniți din România în Italia.

„Este acum o stare de fapt, dictată de estimarea cifrelor – a spus Eugen Șerbănescu, consul general al României la Bologna -. Sunt 18.000 numai la Firenze și 110.000 în Toscana românii care locuiesc și lucrează, contribuind la creșterea PIB-ului național”.

Dar nu se poate vorbi de economie dacă mai întâi nu se favorizează integrarea culturală. Și prin „schimbul de produse tipice locale și de calitate – a subliniat Silvia Burzagli, director al Agenției Toscana Promozione – și de experiențe profesionale. Experiențe care trebuie să anticipeze schimburile comerciale și de afaceri”.

Datele privind estimările investițiilor României în Italia și viceversa au fost prezentate de Marius Cristian Cristea, consilier economic al ambasadei române în Italia.

„Mari operatori precum Enel – a specificat Cristea – au investit în România în sectorul eolian și fotovoltaic. Alte întreprinderi, în sectorul manufacturier, imobiliar și agricol. Sunt 44.817 de societăți cu capital românesc care au investit în Italia în sectorul construcțiilor, comerțului, manufacturii”.

Marius Cristian Cristea a subliniat că sunt în creștere investițiile românești în Toscana. La Firenze sunt 2.071 de întreprinderi românești, numărul cel mai mare după Roma, Torino și Milano.

La întâlnire au fost prezenți și Ștefan Stănășel, președintele Coordonamentului Național al Comunității Românilor din Italia (CNCRI), Leontin Cojocea, CNCRI Siena, mai mulți reprezentanți ai asociațiilor românești din Toscana, Carlo Longo de la Confindustria Romania și Renzo Masi, consilier la primăria din San Casciano Val di Pesa.

Renzo Masi a povestit experiența de pe 29 mai când o delegație din trei localități din zona Chianti s-a dus în România ducând produse tipice: ulei, vin, paste. Cu acea ocazie a avut loc și o întâlnire cu premierul și cu ministrul român al Agriculturii. Întâlnirea s-a încheiat cu o vizită la Domul din Florența.

Exit mobile version