Site icon TIMP ROMÂNESC

Federașia Rusă: Lavrov este sceptic

Schimbarea contingentului de menținere a păcii în Transnistria cu polițiști va fi posibilă doar după soluționarea politică a conflictului. Declarația a fost făcută miercuri de Ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, după întrevederea cu omologul său moldovean, Natalia Gherman, transmite UNIMEDIA. „Noi, ca partea rusă, suntem cointeresați de reglementarea rapidă, deoarece asta va rezolva problema cu evacuarea munițiilor care deocamdată rămân într-un număr mare în regiune. În contextul reglementării vor fi ridicate toate obstacole ce țin de evacuarea acestor muniții. Doar în acest context, vom putea ajunge la un acord și un nou format al prezenței internaționale în Transnistria”, a declarat Lavrov.

La rândul său, Natalia Gherman a spus că în primul rând ar trebui să fie rezolvate problemele politice. „Cu cât mai devreme vom începe negocierile în formatul „5+2” cu privire la componenta politică a soluționării, cu atât mai rapid vom ajunge la acel model al procesului politic, care va permite rezolvarea tuturor problemelor în beneficiul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a precizat ministrul moldovean.

Potrivit acesteia, procesul de soluționare în ultimul timp a încetinit. „Noi toți trebuie să ne gândim cum să-l canalizăm într-o direcție constructivă. Federația Rusă ar putea juca un rol-cheie în acest proces”, a menționat Natalia Gherman.

La cele spuse, Lavrov a declarat că „nu toate depind de partea rusă”. „Principala responsabilitate le revine părților. Primul pas constă în renunțarea la poziții extreme susținute de părți. Nu ne-am dori să tărăgănăm acest proces, dar neîncrederea acumulată este suficient de mare. Suntem de părere că trebuie să acționăm nu prin sancțiuni și interdicții, ci implicarea reciprocă în dialog”, a conchis șeful diplomației ruse.

Ria Novosti, citată de Rador, notează că după căderea URSS, propunerile de reunificare a Republicii Moldova cu România au alarmat mai multe regiuni moldoveneşti – în principal vorbitoare de limba rusă – de pe malul stâng al Nistrului. Ostili la această perspectivă, locuitorii acestor regiuni au anunţat crearea a Republicii Moldoveneşti Transnistrene, ceea ce a determinat autorităţile moldoveneşti să introducă trupe în regiunea autoproclamată, cea ce a declanşat un conflict armat care a durat mai multe luni. Republica autoproclamată vrea să se separe de Moldova, dar Chişinăul se opune şi îi propune o largă autonomie. Pacea în zona de conflict este menţinută în prezent de o forţă unificată, incluzănd trupele ruseşti, Republica Moldova şi Transnistria. Conflictul face obiectul negocierilor în formatul „5 +2”, reunind Republica Moldova şi Transnistria, ca părţi implicate în conflict, Rusia, Ucraina şi OSCE, ca mediatori, şi Uniunea Europeană şi SUA, în calitate de observatori.

Exit mobile version