Institutul Cultural Român Budapesta organizează Festivalul de Jazz Românesc în perioada 24-26 octombrie 2017, la Opus Jazz Club (Str. Mátyás nr. 8, Budapest, 1093). Partenerul evenimentului este Budapest Music Center.
Continuând tradiția concertelor de succes organizate în ultimul deceniu în Budapesta, dar și în alte orașe din Ungaria, anul acesta ICR Budapesta începe un nou proiect prin organizarea Festivalului de Jazz Românesc, care va oferi publicului iubitor de jazz ocazia să se întâlnească cu valorile jazzului românesc.
În prima seară vor urca pe scenă muzicieni de jazz recunoscuți atât în România cât și pe plan internațional, cu o demonstrație de forțe și de abilitate muzicală extraordinară. A doua seară publicul va putea descoperi inventivitatea și spiritul de a experimenta a muzicienilor români iar ultima seară vor fi prezente tinerele talente în ascensiune, care se alătură cu bucurie muzicienilor consacrați din România și din Ungaria, pentru a da un concert incendiar.
Nicolas Simion, saxofonist de jazz și improvizator, compozitor și producător s-a născut la Dumbrăvița, jud. Brașov. De la vârsta de zece ani urmează cursurile Școlii de Muzică de la Brașov după care continuă studiile de muzică clasică la Academia de muzică din București. Descoperă înclinația spre improvizație, iar la începutul anilor 80 fondează Opus 4, alături de pianistul Mircea Tiberian şi saxofonistul Dan Mândrilă. După numeroase concerte în țară şi invitații la festivaluri de jazz din Berlinul de Est şi Varșovia, în 1989 emigrează în Germania. Primul său album de autor, Black Sea este lansat în 1992, de atunci continuând periodic să înregistreze și să cânte alături de nume mari precum Graham Haynes, Lonnie Plaxico, Ed Schuller, Peter Perfido, Mal Waldron, Tomasz Stańko, Idris Muhammad, Jim Pepper, Nobuyoshi Ino, Gunther Schuller, Archie Shepp, Lee Konitz,şi Jancsy Kőrössy. În 1998 compune Canzonieri Sacrale, cu motive ale cantatelor bisericeşti. La începutul lui 2001 se bucură de un mare succes cu acest proiect, dar începe şi colaborarea cu marele pianist Jancsy Kőrössy.
Nadia Trohin a crescut într-o atmosferă arhaică, într-un sat din apropierea Chișinăului și a avut harul de a prelua vechea tradiție a cântecului moldovenesc și de a o duce mai departe, în lumea jazzului. Nadia Trohin a studiat chitara și pianul la Școala de Muzică „Alexei Stârcea” din orașul natal. În 2004 a absolvit Colegiul Naţional de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău, specializarea pian. În 2004 devine bursieră a statului român, fiind studentă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, în cadrul Secţiei de Jazz, clasa maestrului Mircea Tiberian. Debutează în jazz în 2010, când cu Nadia & Friends obţine Premiul pentru cea mai bună trupă la Festivalul de Jazz de la Târgu Mureş. În 2011 participă, în calitate de solist vocal, la realizarea CD-ului La margine de Bucureşti, album de muzică românească interbelică şi jazz, înregistrat în cvartet cu pianistul Mircea Tiberian, contrabasistul Chris Dahlgren şi percuționistul Maurice de Martin.
Sorin Romanescu s-a format sub îndrumarea lui Marius Popp, urmând cursurile Universității Naționale de Muzică București. Este un apreciat artist de jazz, un improvizator la chitară și câștigător al distincției de Muzicianul Anului la Gala premiilor de jazz din 2008. A obținut premii încă de la debutul său în anii ’90 cu trupa Newcomers, după care a activat pentru scurt timp ca basist în formațiaSarmalele reci. A colaborat până acum la opt albume, printre artiștii pe care i-a acompaniat numărându-se Maria Răducanu, Aievea sau Mihai Iordache. Este unul din cei mai talentați chitariști români, unul care și-a înțeles cu adevărat instrumentul și rolul lui în muzica contemporană de jazz, utilizând cu mare rafinament efectele electronice și reușind să creeze o stare de spirit care transcende jazzul clasic, jazzul modern și folclorul românesc. Sorin Romanescu transmite muzica prin „ecourile, reverberațiile și întâmplările sonore” pe care le propune.