Sâmbătă, 2 septembrie 2017, în organizarea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU) şi a Centrului de Documentare şi Informare al ATRU, la Centrul Cultural Românesc din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, a avut loc cea de-a XIII-a ediţie a „Festivalului Gastronomic Românesc pe Ţară”.La ediţia din acest an, au participat 30 de echipe, din Ungaria și România, care au prezentat publicului şi juriului diverse tipuri de mâncăruri. La festival au participat primari de localități, conducătorii instituţiilor organizatoare, reprezentanţi ai autoguvernărilor româneşti din Ungaria, profesori şi elevi de la şcoli la care învaţă copiii românilor din Ungaria, dar şi oaspeţi români din jud. Arad şi jud. Timiş.
La aceasă manifestare au asistat Marius Lazurcă, ambasadorul României la Budapesta și Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula. Atmosfera a fost întreţinută de o formaţie folclorică venită din România, de la Vărșand (jud. Arad).