Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Studenţească debutează pe 1 iulie, la Sibiu și va reuni poeţi aflaţi la început de drum şi autori consacraţi, din ţară şi străinătate.
Printre invitaţii din străinătate se numără Luna Miguel (Spania), Katja Perat (Slovenia), Sam Riviere (Irlanda de Nord), Lucy K. Shaw (Anglia), Oscar Bruno d’Artois (Statele Unite ale Americii), Diogo vaz Pinto (Portugalia), Lieke Marsman (Olanda) şi Ion Buzu (Republica Moldova), iar dintre români Vlad Drăgoi, Alex Văsieş, Radu Niţescu, Ştefan Baghiu, Andrei Doşa şi Vlad A. Gheorghiu.
Scopul acţiunii este acela de a populariza în rândurile publicului sibian poezia internaţională de calitate şi de a aduce în prim plan noile tendinţe de evoluţie a acesteia, de a intensifica schimburile culturale ale tinerilor creatori locali cu artiştii internaţionali. În cadrul celor două zile, vor fi realizate şi traduceri în limba română a textelor invitaţilor străini, precum şi traduceri în limba engleză a textelor invitaţilor români, facilitând, astfel, accesul pe scară largă, prin promovarea în mediul online, la poezia autorilor participanţi.
„Sunt foarte bucuros că astăzi debutează prima ediție a Festivalului Internațional Studențesc Zona Nouă. E vorba de poeți din nouă țări, în marea majoritate studenți. Sunt mai multe motive de bucurie. Primul este că așa ceva nu s-a mai făcut în România, este o premieră nu numai pentru Sibiu, ci pentru întreaga țară. În al doilea rând, nivelul acestor invitați, poeți foarte tineri, majoritatea sub 25 de ani, publicați de mari edituri, au un statut foarte bun, chiar dacă sunt începători. Practic, publicul sibian va vedea poeți din nouă culturi, care vor fi, în curând, celebrități internaționale în lumea literară„, a spus cunoscutul poet sibian Radu Vancu, coordonator Zona Nouă, citat de Tribuna.
Pe lângă festival, astăzi, la „Sibiu – Capitală Universitară Europeană” mai are loc şi Şcoala Internaţională de Vară „Teologia contemporană în context global şi ecumenic”. Dimineaţă, Facultatea de Teologie a ULBS va găzdui prelegerea lui Pierre – Yves Brandt, iar după-amiază, de la ora 14, pe cea a francezului Jean Boboc, care va vorbi despre „Zigotul şi Duhul Sfânt”.