Festivalul de Artă Românească, Tradiție și Contemporaneitate Catsheuvel s-a desfăşurat, zilele trecute, la Haga.
Aflată la a doua ediție, manifestarea este organizată de UszinaDans (NL) sub patronajul Ambasadei României în Olanda, cu sprijinul Institutului Cultural Român, a cuprins concerte, reprezentații coregrafice, performance și expoziții, cu participarea unor artiști români și olandezi. Evenimentele au avut loc, timp de 12 ore, la Teatrul Aan Het Spui.
Printre artiștii implicați se numără muzicieni, coregrafi, dansatori, artiști vizuali. Foaierul a găzduit o expoziție de fotografie, precum și standuri cu produse gastronomice și viticole românești.
Având, în acest an, sloganul „Experience Exceeds Expectation!“, festivalul a fost centrat în jurul a trei elemente. Primul, intitulat simbolic Timpul, a fost tema unui spectacol multimedia care a propus privitorului o călătorie în trecut, o redescoperire a atmosferei Bucureştiului interbelic cu muzica şi balurile sale. Al doilea element central, Calea Îngerului Uman, a făcut o legătură între culturi tradiționale diferite, devenind o punte între prezent și trecut, dar și între două lumi, cea interioară și cea exterioară. Cel de-al treilea element le-a unit simbolic pe primele două, prin reinterpretarea muzicii Mariei Tănase, într-un recital susținut de Maria Răducanu.
Elemente de artă tradițională au fost integrate în fiecare propunere, începând cu decorul care a inclus sculptură în lemn, ceramică, țesături și broderii, continuând cu itinerariul fotografic realizat de artistul vizual Mihai Cucu, povești de viață în imagini cu faimoasa ie românească, dansul și muzica populara din zone etnografice diferite.