Festivalul de Film Românesc de la Londra, ediţia a X-a, va avea loc în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie, evenimentul fiind un mijloc important de a transmite un mesaj pozitiv despre România şi despre Europa Centrală şi de Est. Festivalul Filmului Românesc de la Londra s-a născut în 2003. Noul Val al cinematografiei româneşti s-a ridicat în acelaşi timp, scoţând la lumină actori şi tineri regizori remarcabili. Sprijinit şi inspirat de aceste noi talente sclipitoare, festivalul a devenit din ce în ce mai puternic. Festivalul a adus primul pe marele ecran, în Marea Britanie, scurtmetrajele şi lungmetrajul de debut al multipremiatului regizor Cristian Mungiu. Acesta şi-a câştigat apoi o reputaţie internaţională semnificativă şi a rămas, în acelaşi timp, un prieten şi un susţinător al evenimentului. În anii următori, un lung şir de actori şi regizori – deveniţi ulterior nume cunoscute – au fost prezenţi la eveniment. Totodată, festivalul a continuat să onoreze cinematografia românească clasică, familiarizând publicul britanic cu vârfurile tradiţiei autohtone. În 2004, de exemplu, punctul forte al festivalului a fost retrospectiva dedicată lui Lucian Pintilie, la care a fost prezent şi marele regizor.
Festivalul a început, în 2003, la un mic cinematograf de artă din centrul Londrei şi a crescut constant, având în program un spectru larg de filme în limba română: succese incontestabile, producţii semnate de regizori de ultimă oră şi retrospective.
Festivalul a fost întotdeauna un mijloc important de a transmite un mesaj pozitiv despre România şi despre Europa Centrală şi de Est. În contrast cu obişnuita acoperire mediatică, filmele aduse pe marele ecran sunt printre puţinele contribuţii pozitive la imaginea vieţii est europene. Deşi regizorii Noului Val au fost printre cei mai acizi şi mai constanţi critici ai societăţii postrevoluţionare din România, acest lucru n-a însemnat, ca o ironie, nici pe departe promovarea unei imagini negative a ţării. Din contră, la Londra, Berlin, Cannes şi New York, filmele lor au fost privite ca interogaţii asupra stereotipurilor, oferind publicului o înţelegere profundă a vieţii obişnuite a românilor, similară cu a lor.
„Cu ocazia aniversării celor 10 ani de existenţă, FFR are plăcerea să anunţe lansarea unui program anual de burse Profusion. Programul va începe prin oferirea de mentorat, asistenţă şi supervizare în strângerea de fonduri, pentru a promova filme bazate pe experienţa din diaspora şi a încuraja dezvoltarea tinerilor care cresc în comunităţile din afara ţării. Bursele Profusion vor fi lansate în cadrul unui eveniment special, organizat în timpul festivalului, în prezenţa primului beneficiar al bursei„, a declarat Mike Phillips, decorat cu Ordinul Imperiului Britanic (OBE), consultant al festivalului.
Evenimentul este organizat de Profusion International Creative Consultancy, în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din România şi Cinematografele Curzon din Londra. Evenimentul este sprijinit de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), portalul ROMANi-ONLiNE.co.uk, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (EBRD) şi Ambasada României în Marea Britanie.