Site icon TIMP ROMÂNESC

Festivalul Filmului Românesc în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie – decembrie 2024. Festivalul a devenit un punct de referință atât în rândul cinefililor interesați de cinematografia românească, cât și în rândul profesioniștilor. Este vorba despre un proiect anual de promovare a cinematografiei românești contemporane pe care ICR Madrid l-a inițiat în 2010 și care constă în proiectarea unor pelicule recente în capitala Spaniei, filmele fiind ulterior itinerate în diverse orașe spaniole.

Orașele selectate pentru proiecții anul acesta reprezintă centrele cu cele mai puternice filmoteci regionale, în termeni de public, vizibilitate și capacitate logistică: Barcelona (al doilea pol cultural al Spaniei), Valencia (în regiunea cu o comunitate românească foarte puternică și o filmotecă foarte activă, care organizează, printre altele, Festivalul Internațional de Film Cinema Jove, unde sunt selectate constant pelicule românești), Sevilla (important oraș din Andaluzia), Granada, Oviedo, Zaragoza, Santander și Palma de Mallorca, orașe cu o concentrare importantă de cetățeni români.

Proiecțiile sunt organizate în colaborare cu Filmoteca Catalană din Barcelona, Institutul Valencian al Audiovizualului și Cinematografiei din Valencia, Primăria din Oviedo, Filmoteca din Zaragoza, Filmoteca Andaluză, Ateneul din Santander, Mallorca Film Comission și Teatre Principal de Palma.

Anul acesta, vor fi proiectate cinci filme, realizate în perioada 2021-2023: Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, r. Radu Jude (2023, 163`);  MMXX, r. Cristi Puiu (2023, 160`); Carbon, r. Ion Borș (2022, 97`debutul în lungmetraj al regizorului moldovean);  Oameni de treabă/ Men of Deeds, r. Paul Negoescu (2022, 105`);  Om-Câine/ Man and Dog, r. Ștefan Constantinescu (2021, 108`).

La Madrid, Barcelona, Santander, Oviedo și Palma de Mallorca sunt invitați profesioniști din domeniul cinematografiei (producători, actori, regizori, critici) pentru a prezenta filmele propuse.De asemenea, ICR Madrid invită critici de film și jurnaliști spanioli care să prezinte o parte dintre filme și să modereze întâlnirile dintre publicul cinefil și regizorii sau actorii români invitați la festival.

Festivalul de la Madrid va beneficia de o secțiune specială anul acesta, dedicată scenaristului și regizorului român emigrat în 1981 în Germania, Andrei Ujică (n. 1951, Timișoara). În anul în care se împlinesc 35 de ani de la Revoluția Română, ICR Madrid propune cinefililor spanioli trei documentare semnate de unul din disidenții declarați ai comunismului, profesor la Academia de Teatru și Film din Karlsruhe din 2001.

Ciclu documentar Andrei Ujică: Videogramele unei revoluții (1992);  Out of the Present (1995); Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (2010)

Ciclul documentar, ca și fiecare peliculă în parte, vor beneficia de prezentarea directorului artistic al Cinematecii, Luis Enrique Parés, în dialog cu scriitori, cineaști și oameni de cultură, care vor dinamiza prezentările și vor dezbate puncte de vedere inedite.Inaugurarea retrospectivei Andrei Ujică, de exemplu, va beneficia de prezentarea criticului de film, profesor și programator de film Javier Estrada.

De asemena, în premieră, în cadrul festivalului va fi prezentat un film pentru copii, duminică, 14 aprilie: Străjerii Deltei, r. Liviu Marghidan, 2021

Festivalul Filmului Românesc din acest an își propune, astfel, diversificarea publicului pe categorii de vârstă și interese și extinde rețeaua orașelor în care au loc proiecții, oferind astfel o promovare excelentă a cineaștilor români consacrați sau emergenți.

Exit mobile version