Site icon TIMP ROMÂNESC

”Festivalul iei românești” la Verona

Pentru al treilea an consecutiv, duminică, 19 iunie 2016, la Verona, via Chioda 1777, începând cu ora 12.00, va avea loc ”Festivalul iei românești”. La sărbătorirea acestui simbol național sunt așteptați să participe cât mai mulți români stabiliți în Italia, care îi vor avea alături pe interpreții de muzică populară Sorin Vornicu, Zlatov Iuliana Viorica, Feri Balint, Elena Zlatov, Narie Nicol, Marcel Tofan, Grupul Mugurașii din Verona și formatia Elixir Band.

Ca în fiecare an, nu vor lipsi costumele tradiționale ale Mariei Morar, podoabele pe care le confecționează artista fiind expuse la numeroase târguri și expoziții, atât în țară cât și în străinătate. Creatoarea a reuşit să promoveze şi să creeze în spiritul tradiţiilor costume populare purtate acum nu doar în ţară, ci şi peste hotare. De la cinci ani, a luat acul în mână, învăţând să coasă pentru început modele simple, iar mai apoi o dată cu trecerea timpului, a scos propriile creaţii admirate acum nu doar de români, expoziţiile ei trecând graniţele ţării în SUA, Franţa, Italia, Germania, Iordania sau Ierusalim.

La eveniment va fi prezentă si Diana Albu, o altă artistă populară care crează obiecte de artizanat tradiționale.

Ca și la precedentele ediții, organizator este Claudia Zlatov, o româncă rezidentă la Villafranca di Verona.

Laboratorul de patiserie ”Divo” ii asteapta pe vizitatori cu cele mai gustoase prăjituri, dar va oferi participanților și cozonaci secuiești, preparate de Alexandru Ioana, băuturi pentru toate gusturile, produse la gratar, iar magazinul ”Alba Iulia” va fi prezent cu produse românești.

Invitați de onoare vor fi Cosmin Dumitrescu – Consulul General al României la Triesteprecum și Gabriel Codrea – preotul parohiei ortodoxe române din Verona.

Începând din 2013, Ziua Universală a Iei este sărbătorită la 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene.

Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești. Cămașa este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus. Inițial, cămășile erau confecționate din pânză de in sau cânepă, iar mai târziu din mătase și bumbac.

Exit mobile version