Cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional „Clara Haskil”, primul proiect de talie internațională din România dedicat celei care a fost una dintre cele mai talentate pianiste de origine română, Clara Haskil, se va desfasura intre 29 octombrie și 5 noiembrie 2016, la Filarmonica din Sibiu, Sala Thalia.
Pe durata evenimentului vor concerta nume importante ale scenei muzicale internaționale alături de artiști români consacrați, cu un repertoriu ce conține Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn, Maurice Ravel, Johannes Brahms, Robert Schumann, Franz Schubert, Frédéric Chopin, György Kurtág, Alban Berg și Leos Janacek.
Festivalul Internațional de Muzică Clasică „Clara Haskil” a luat naştere la inițiativa pianistei Alina Azario. Într-o vreme în care tendința tinerilor este aceea de a pleca din țară, o pianistă din România aflată în plină ascensiune în muzica internaţională şi-a propus să readucă acasă un simbol – un gest de reverență pentru România, dedicat uneia dintre cele mai talentate pianiste de origine română a tuturor timpurilor: Clara Haskil.
Festivalul Internațional de Muzică Clasică „Clara Haskil” își propune să unească muzicieni internaționali și muzicieni români de vârf pe scena Sălii Thalia a Filarmonicii din Sibiu.
Violonistul Alexandru Tomescu, alături de cel mai valoros cvartet de coarde din România, Cvartetul Ad Libitum, deschid în seara zilei de 29 octombrie ediția din acest an a festivalului.
Cea de-a doua seară a festivalului îi aduce împreună pe scenă pe violistul Adrien Boisseau, membru al cvartetului Quatuor Ébène, pe Pierre Genisson, clarinetist francez, alături de inițiatoarea festivalului, pianista Alina Azario.
Respectând tradiția de a invita în fiecare an la festival un câștigător al Concursului Internațional „Clara Haskil” din Elveția, la această ediție va fi prezent pianistul Finghin Collins, unul dintre cei mai importanți muzicieni irlandezi ai momentului.
În program evoluează Trio Clara Haskil din Germania, avându-i în componență pe pianistul William Youn, violonista Nina Reddig și violoncelista Hannah Weber, trei muzicieni de excepție, foarte buni prieteni, care împărtășesc pasiunea pentru muzica de cameră.
Pianistul Mauro Lo Conte revine pe scena Filarmonicii din Sibiu în cadrul festivalului, după un an, în ultima seară a evenimentului.
În data de 1 noiembrie, invitat pe scena festivalului este William Youn, un tânăr și valoros pianist din Coreea de Sud, care va interpreta piese compuse de Wolfgang Amadeus Mozart, Robert Schumann, Clara Schumann și Franz Liszt.
Programul festivalului se diversifică în acest an cu o seară dedicată filmului documentar: Grădina lui Celibidache, 1998, regia Serge Ioan Celibidache, un portret al renumitului dirijor și compozitor român. Documentarul a fost ales pentru a marca 20 de ani de la dispariția renumitului muzician, unul dintre cei mai importanți dirijori ai secolului XX.
ICR este partener al evenimentului.