Românii din SUA şi Canada se vor bucura, în perioada 14 – 19 august, de muzică de calitate, poezie, film şi prezentare de carte biografică la Festivalul Limbii Române.
La triplul eveniment – programat la Montreal (15 august), Ottawa (16 august) și New York, la sediul institutului (18 august) – participă: marele compozitor și interpret la mai multe instrumente muzicale, Eugen Doga, naistul și dirijorul Vasile Iovu, scriitoarea și scenarista Luminița Dumbrăveanu, și apreciatul regizor artistic și om de televiziune Teodor Guțu, toți patru din Rep. Moldova.
“Anul acesta, grație susținerii Institutului Cultural Român din New York, a Ambasadelor Republicii Moldova și României din Canada, vom realiza un vis mai vechi de-al nostru – organizarea unui Festival al Limbii Române pe continentul nord-american”, susţine Ala Mîndîcanu, președintele „Comunitatății moldovenilor din Québec” şi fost deputat în Parlamenul de la Chişinău.
Potrivit acesteia, din echipă fac parte renumiţii Artişti, Eugen Doga şi Vasile Iovu, regizorul TV, Teodor Guțu și, bineînțeles, Luminița Dumbrăveanu, care este sufletul proiectului.
„Luminiţa Dumbrăveanu s-a gândit la acest turneu de promovare şi popularizare în America de Nord a culturii româneşti din R. Moldova, prin prisma operei compozitorului Eugen Doga, autorul mai multor capodopere muzicale intrate în circuit universal şi patrimoniul UNESCO, începând cu anii ’70 ai sec. XX. Deci, maestrul Eugen Doga va face primul său zbor peste ocean și sperăm că o să-i placă și o să mai vină”, susţine Ala Mîndîcanu, citată de asm.md
“Turneul este o rarisimă ocazie de comunicare de suflet pentru cei care vor să aculte muzica magnifică a compozitorului Eugen Doga și naiul fermecat al instrumentistului Vasile Iovu. Alături de operele lor muzicale şi filmul documentar despre Eugen Doga , vor mai fi prezentate cartea biografică „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire”, scrisă de Luminița Dimbrăveanu, și videoCLIPul „Basarabie, nu plânge!”, realizat de Flacăra Film în colaborare cu artista Aurica Basarabeanca, consacrat luptei pentru Limba Română cu Alfabet Latin în Basarabia postbelică, astăzi statul R. Moldova. Toate aceste componente ale programului constituie, fără îndoială, puncte de atracție pentru cei care simt româneşte, pentru iubitorii de frumos din Canada şi SUA”, conchide președintele „Comunitatății moldovenilor din Québec”.