Referitor la românii care sunt constrânși, de cele mai multe ori din cauza crizei și a lipsei locurilor de muncă, să plece din Italia, preotul ortodox Radu Ionuț de la Parohia Sfântul Mucenic Sava de la Buzău din Perugia consideră că este o decizie foarte complicată. “Parohia noastră este înființată odată cu criza, în 2009. Noi nu știm foarte bine, la Perugia, cum era înainte de criza asta. Se întorc în România, apoi se întorc din România în Italia. Un du-te-vino care nu leagă foarte bine comunitățile. Pe de altă parte creează și foarte multe drame personale, deoarece omul neavând rădăcinile nici într-o parte, nici în alta, în timp ajunge la tot felul de drame extrem de profunde”, afirmă părintele Radu Ionuț.
“Sunt români care s-au întors acasă și este foarte bine că s-au întors. Sunt români care s-au întors din România, au venit înapoi în Italia și la fel reușesc sau încearcă să se reintegreze. Din păcate în cazurile acestea cei care pierd cel mai mult sunt copiii, pentru că ei nu au posibilitatea să aleagă.
Aleg părinții care fac un efort foarte mare să se integreze într-o societate străină. După ce reușesc să treacă peste tot ceea ce înseamnă greutățile integrării se văd nevoiți din cauza altor factori externi să se întoarcă în România, unde din păcate întoarcerea și integrarea este, câteodată, la fel de grea ca și în Italia. Nu pentru că ei se schimbă, ci pentru că și mediul nostru, românesc este un mediu complicat la ora actuală”, este de părere preotul din Perugia.
Părintele Radu Ionuț a mai constatat ca fiecare conațional “vine cu România lui”: chiar dacă aleg o viață în Peninsulă, românii nu-și uită graiul, portul, tradițiile sau mâncarea.