Comisia a publicat un sondaj Eurobarometru Flash realizat la nivel regional, referitor la opinia cetățenilor UE despre situația economică și calitatea vieții din regiunile lor.
Peste opt din zece europeni (82%) afirmă că, în regiunile lor, calitatea vieții este bună. În același timp, 65% dintre europeni declară că situația actuală a economiei din regiunile lor este bună.
Ca tendință generală, europenii consideră că cele mai importante probleme cu care se confruntă regiunile lor în prezent sunt costul vieții (31%), situația economică și șomajul (26%) și sănătatea (26%). Acestea sunt urmate de locuințe (20 %), de mediu și schimbările climatice (19%) și de sistemul educațional (18%).
În același timp, economia, justiția socială și locurile de muncă (29%) sunt identificate ca dimensiuni importante ale viitorului Europei, urmate de schimbările climatice și de mediu (24%), de educație, cultură, tineret și sport (24%), de democrație, valori, drepturi și de statul de drept (21%), de sănătate (21%), de securitate și apărare UE (20%) și, în fine, de migrație (19%).
Încrederea în autoritățile locale și regionale rămâne mare, la fel ca încrederea în UE. 58% dintre respondenți tind să aibă încredere în autoritățile regionale și locale, în timp ce 38% se situează la polul opus. Aceleași proporții sunt observate și în ceea ce privește încrederea în UE.
Majoritatea europenilor rămân optimiști. 66% dintre aceștia sunt optimiști în ceea ce privește viitorul regiunii lor, în timp ce 32 % nu împărtășesc acest sentiment. Totodată, 55% sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE, în timp ce 4 % își manifestă pesimismul în această chestiune.
Sondajul arată că majoritatea europenilor (47%) continuă să aibă o imagine pozitivă despre UE, în timp ce 21% au o imagine negativă, iar 30% au o imagine neutră.
În ceea ce privește România, 7% dintre respondenți apreciază ca foarte bună sutiația economică din regiune (10% – media UE), iar 50% – mai degrabă bună (55% – media UE). 28% dintre români apreciază că situația economică din regiune este proastă ( 28% – media UE), iar 13% – foarte proastă (7% – mediaUE).
11% dintre persoanele chestionate apreciază ca foarte bună calitatea vieții (20% – mediaUE), iar 50% – bună (62% – media UE). 20% spun că au o calitate a vieții proastă (13% – media UE), iar 10% – foarte proastă (sub 5% – media UE).
Spre deosebire de media europenilor, care sunt îngrijorați și de problemele de mediu și locuințe, principalele motive de îngrijorare ale românilor sunt legate costurile legate de trai (40%), situația economică și șomajul (30%), sănătatea (38%), sistemul educațional (24%) și transportul (15%), ierarhia primelor trei fiind comună, însă cu diferențe semnificative față de media europeană.
În ceea ce privește participarea la alegerile europarlamentare din luna iunie, 53% dintre români răspund că este foarte probabil să participe (57% – media UE), 22% – că este destul de probabil să participe (20% – media UE).
Sondajul Eurobarometru Flash „Opinia publică în regiunile UE” se desfășoară la nivel regional o dată la trei ani și oferă o imagine detaliată a opiniei cetățenilor europeni. Această ediție s-a desfășurat în perioada 11 ianuarie – 15 februarie 2024. Au fost efectuate 62.091 de interviuri prin telefon, în 194 de regiuni. În România au fost realizate 2.455 de interviuri.