La nici un an de la deschiderea filialelor din ţară, Institul Cultural Român (ICR) a decis să renunţe la ele, pe motiv că sunt inutile. Şi asta după ce filialele inaugurate în provinciile istorice ale României au înghiţit mii de euro din bugetul de stat, scrie Prompt Media. Filialele din ţară ale ICR, înfiinţate în perioada în care instituţia era condusă de Andrei Marga, ar fi trebuit să facă vizibile produse culturale româneşti, atât la nivel naţional, cât şi peste hotare. Acest lucru nu s-a întâmplat, este de părere noua conducere a institutului, care a decis să închidă ieri toate cele şapte filiale din ţară.
„În urma unei analize a impactului acţiunilor derulate de filialele Institutului Cultural Român din ţară, în raport cu misiunea Institutului, cu priorităţile actuale şi cu resursele disponibile, Comitetul Director al ICR a decis încheierea acestui program-pilot. În consecinţă, începând cu 31 iulie 2013, filialele ICR din interiorul ţării îşi vor înceta activitatea”, se arată într-un comunicat al ICR.
Majoritatea au fost înfiinţate la începutul acestui an, programul-pilot de înfiinţare fiind lansat în octombrie 2012.
Peste trei de milioane de lei din bugetul ICR au fost investiţi în aceste filiale care nu au ajutat cu nimic promovarea culturii. Ele au fost deschise în colaborare cu primăriile şi consiliile judeţene. Fiecare dintre filiale a fost condusă de un director şi un director adjunct, desemnaţi de ICR.