Site icon TIMP ROMÂNESC

Filme românești la CinEast, Festivalul de Film din Europa Centrală și de Est, Luxemburg

Institutul Cultural Român de la Bruxelles susține participarea românească la cea de a XVII-a ediție a Festivalului de Film din Europa Centrală și de Est – CinEast, care se va desfășura în perioada 3-20 octombrie 2024, la Luxemburg. O notă distinctivă a acestui Festival constă în faptul că sesiunea Competiție îl va avea ca Președinte al Juriului pe Alexander Nanau, regizorul fimului Colectiv, care va susține, în egală măsură, un masterclass în data de 20 octombrie 2024.

Parteneriatul dintre Festivalul CinEast și ICR Bruxelles are o tradiție de 13 ani, concretizată într-o platformă importantă de promovare a valorilor cinematografiei românești, pe scena internațională.

În fiecare an, cu ocazia Festivalului CinEast, sunt proiectate între 50 și 65 de lungmetraje și circa 30 de scurtmetraje din toate țările din Europa Centrală și de Est și se organizează numeroase evenimente conexe – concerte, expoziții, dezbateri, evenimente culinare.

Un accent deosebit este pus asupra coproducțiilor, menite să faciliteze promovarea și circularea transfrontalieră a filmelor și, în același timp, să asigure un public numeros.

Filmele românești au avut mereu o pondere importantă în cadrul CinEast, la ediția din 2024 fiind selectate următoarele pelicule:

Filmul va fi proiectat în prezența regizorilor Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga, care au o vastă experiență în industria de film și televiziune, lucrând ca scenariști și regizori pentru mai bine de 10 seriale TV.

Primul lor scurtmetraj de ficțiune, 4:15 PM Sfârșitul lumii (2016), a avut premiera în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes și a fost selectat în peste 30 de festivaluri internaționale de filme, câștigând 5 premii, printre care și Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Sarajevo. Primul lor lungmetraj co-regizat, Să nu ucizi/Thou shall not kill (2018), a fost proiectat în premieră la Festivalul de Film de la Varșovia, apoi la alte 20 de festivaluri din întreaga lume, câștigând premiul special al juriului la Festivalul Internațional de Film Indie Lisboa.

Filmul va avea două proiecții, pe 11 și 18 septembrie.Regizorii români vor participa la un dialog cu publicul după cea de-a doua proiecție a filmului, în data de 18 octombrie 2024.

Filmul Colectiv a câștigat în 2020 Premiul Academiei Europene de Film la categoria „cel mai bun documentar”. În 2021, a fost desemnat cel mai bun documentar la Critics’ Circle Film Awards. Pelicula a constituit propunerea României la premiile Oscar 2021, la categoria „cel mai bun lungmetraj internațional” și la categoria „cel mai bun documentar”. La 15 martie 2021, filmul a intrat pe lista scurtă a Academiei Americane de Film. Este pentru prima dată când un film românesc este nominalizat la premiile Oscar. În iunie 2021, filmul a câștigat Premiul LUX al Parlamentului European.

Vor fi, de asemenea, proiectate 2 coproducții minoritare, realizate cu sprijin românesc:

Proiecțiile din cadrul festivalului vor rula în V.O. cu subtitrare în limba engleză și vor fi organizate în parteneriat cu cinematografe prestigioase din Luxembourg: Cinémathèque de la Ville de Luxembourg, Cinematograful Utopia, Kinepolis Kirchberg, Ancien Cinema din Vianden, Cercle Cite.

Exit mobile version