Institutul Cultural Român de la Bruxelles susține participarea românească la cea de a XVII-a ediție a Festivalului de Film din Europa Centrală și de Est – CinEast, care se va desfășura în perioada 3-20 octombrie 2024, la Luxemburg. O notă distinctivă a acestui Festival constă în faptul că sesiunea Competiție îl va avea ca Președinte al Juriului pe Alexander Nanau, regizorul fimului Colectiv, care va susține, în egală măsură, un masterclass în data de 20 octombrie 2024.
Parteneriatul dintre Festivalul CinEast și ICR Bruxelles are o tradiție de 13 ani, concretizată într-o platformă importantă de promovare a valorilor cinematografiei românești, pe scena internațională.
În fiecare an, cu ocazia Festivalului CinEast, sunt proiectate între 50 și 65 de lungmetraje și circa 30 de scurtmetraje din toate țările din Europa Centrală și de Est și se organizează numeroase evenimente conexe – concerte, expoziții, dezbateri, evenimente culinare.
Un accent deosebit este pus asupra coproducțiilor, menite să faciliteze promovarea și circularea transfrontalieră a filmelor și, în același timp, să asigure un public numeros.
Filmele românești au avut mereu o pondere importantă în cadrul CinEast, la ediția din 2024 fiind selectate următoarele pelicule:
- „Unde merg Elefanțiiˮ/„Where Elephants Goˮ (România, 2024) – a treia colaborare a regizorilor-scenariști Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru.
- Este o poveste de iubire și prietenie între trei personaje aflate într-un moment greu al existenței lor. A lui Leni, o fetiță bolnavă, dar în același timp plină de viață. A lui Marcel, un tânăr cu tendințe sinucigașe fără niciun motiv sau cu toate motivele din lume. Și a Magdei, o mamă care încearcă să uite că viața este îngrozitoare. “Unde merg elefanții” este o pseudomelodramă, un film puzzle pe care spectatorii sunt invitați să îl descifreze. Dar este și o comedie. Sau aproape o comedie.
Filmul va fi proiectat în prezența regizorilor Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga, care au o vastă experiență în industria de film și televiziune, lucrând ca scenariști și regizori pentru mai bine de 10 seriale TV.
Primul lor scurtmetraj de ficțiune, 4:15 PM Sfârșitul lumii (2016), a avut premiera în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes și a fost selectat în peste 30 de festivaluri internaționale de filme, câștigând 5 premii, printre care și Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Sarajevo. Primul lor lungmetraj co-regizat, Să nu ucizi/Thou shall not kill (2018), a fost proiectat în premieră la Festivalul de Film de la Varșovia, apoi la alte 20 de festivaluri din întreaga lume, câștigând premiul special al juriului la Festivalul Internațional de Film Indie Lisboa.
Filmul va avea două proiecții, pe 11 și 18 septembrie.Regizorii români vor participa la un dialog cu publicul după cea de-a doua proiecție a filmului, în data de 18 octombrie 2024.
- Holy Week / Săptămâna Mare, regia Andrei Cohn (România, Elveția 2024) –Singurul film românesc care va proiectat în cadrul competiției oficiale. Filmul a fost selectat la cea de-a 74-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, GoEast Film Festival din Germania și New Horizons Film Festival din Polonia. Recent, la Festivalul de Film de la Sarajevo, actorul Doru Bem a câștigat premiul Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun actor, datorită interpretării sale excepționale în rolul lui Leiba, personajul principal al filmului.
- Libertate, regia Tudor Giurgiu(România, Ungaria 2023)– Filmul a fost recompensat cu numeroase premii și distincții, atât la nivel național, cât și la nivel internațional (Franța, Germania, Belgia, Bosnia și Herțegovina etc), surprinzând un moment istoric semnificativ, ce explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile și oferă o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.
- Nasty, regia Tudor Giurgiu, C. Pascariu & T. D. Popescu (România, 2024). Un documentar care nu mai are nevoie de prezentare, despre Ilie Năstase, care, în 1972 a câștigat primul său US Open și a ajuns în finala Cupei Davis și a Wimbledonului, devenind primul jucător român din istorie clasat în fruntea clasamentului ATP. Prin imagini de arhivă fascinante și interviuri exclusive cu nume mari din lumea sportivă, documentarul explorează personalitatea sa complexă, momentele de glorie, controversele care i-au marcat cariera și impactul avut asupra tenisului. Documentarul cuprinde imagini de arhivă și interviuri cu unii dintre cei mai cunoscuți sportivi din lume, precum Rafael Nadal, Björn Borg, Jimmy Connors, Nadia Comăneci sau Boris Becker. Inclusiv Phil Knight, co-fondatorul Nike, vorbește, într-un interviu exclusiv, despre relația cu Năstase, acesta fiind primul sportiv profesionist care a semnat un contract de reprezentare cu celebrul brand în 1972.
- Carbon, regia Ion Borș (R.Moldova, Romania, Spania, 2022) – este o comedie/dramă, care a câștigat numeroase premii în România, Republica Moldova și străinătate. Filmul a fost, de altfel, propus de R. Moldova la Premiile Oscar 2023. Pelicula descrie viața unui șofer care decide să se înroleze în armată și să ia parte la războiul de la granița cu Transnistria, descoperind, în drumul spre front, un cadavru carbonizat, ce generează numeroase peripeții.
- Colectiv, regia Alexander Nanau (Romania, Luxembourg, 2019) -o echipă de jurnaliști expune corupția generalizată a statului în urma unui incendiu tragic într-un club de rock din București.
Filmul Colectiv a câștigat în 2020 Premiul Academiei Europene de Film la categoria „cel mai bun documentar”. În 2021, a fost desemnat cel mai bun documentar la Critics’ Circle Film Awards. Pelicula a constituit propunerea României la premiile Oscar 2021, la categoria „cel mai bun lungmetraj internațional” și la categoria „cel mai bun documentar”. La 15 martie 2021, filmul a intrat pe lista scurtă a Academiei Americane de Film. Este pentru prima dată când un film românesc este nominalizat la premiile Oscar. În iunie 2021, filmul a câștigat Premiul LUX al Parlamentului European.
Vor fi, de asemenea, proiectate 2 coproducții minoritare, realizate cu sprijin românesc:
- My Late Summer/Nakon ljeta, regia Danis Tanović, (Croația, România, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Slovenia, 2024 ). Filmul este o comedie romatică, despre o tânără femeie, confruntată cu un vârtej de emoții și întrebări din trecutul ei.
- Panopticon / Panoptikoni, regia George Sikharulidze (Georgia, Franța, Italia, România, 2024) – o dramă despre un adolescent introvertit, care pornește într-o călătorie de autodescoperire. Lungmetrajul de debut al lui George Sikharulidze este o fină analiză a societății georgiene contemporane, aflate la granița dintre conservatorismul religios și naționalizare, pe de o parte, și dorința de independență și modernizare, pe de altă parte.
Proiecțiile din cadrul festivalului vor rula în V.O. cu subtitrare în limba engleză și vor fi organizate în parteneriat cu cinematografe prestigioase din Luxembourg: Cinémathèque de la Ville de Luxembourg, Cinematograful Utopia, Kinepolis Kirchberg, Ancien Cinema din Vianden, Cercle Cite.