Rețeaua de institute culturale şi ambasade din Berlin – EUNIC şi-a deschis porţile zilele trecute pentru berlinezi, invitându-i să se bucure de agenda variată de evenimente în cadrul “EUNIC Bunt Gemischt”.
Astfel, publicul a putut experimenta cultura din aproape 30 de țări europene, găzduite de o serie de galerii, institute și ambasade din Berlin.
Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu Delegația Wallonie Brüssel și Ambasada Lituaniei au pregătit pentru acest prilej o selecție variată de animații și scurtmetraje din cele trei țări.
Proiecția a avut loc la Ambasada Lituaniei, iar filmele din program au fost alese să reprezinte exemple edificatoare ale creativității cineaștilor prin varietatea de subiecte și perspective.
Prin temele abordate, legate de maturizare și relaționarea între generații, filmele au ca public ținta în principal copii și adolescenți.
Filmele românești prezentate au fost „Lecția de box” în regia lui Alexandru Mavrodineanu și „Colivia” de Adrian Sitaru. „Lecția de box”, scurtmetrajul regizorului plecat din țară la vârsta de 5 ani și reîntors 20 de ani mai târziu, îl are în prim plan pe Victor, care pentru a nu-și mai vedea fiul venind acasă bătut de colegii de școală, decide să îl înscrie la cursuri de box.
Pe lânga acestea, din program au mai făcut parte „La boîte de sardines” (R: Louise-Marie Colon), „Duo de volailles, sauce chaseur” (R: Pascal Hecquet), „Je maudis ma nuit” (R: Felicie Haymoz) și „Naked, A Finnish Tale” (R: Romain Monsterlet) din Belgia precum și „Nerutina” (R: Jūratė Samulionytė), „Saga” (R: Ieva Miškinytė), „Bomba” (R: Robertas Nevecka, Litauen) și „Super M nuotykiai” (R: Arūnas Eimulis) din Lituania.
EUNIC Berlin, Asociația Institutelor Culturale Europene din Berlin, a fost înființată în anul 2003. Treizeci de institute culturale naționale și departamentele culturale ale ambasadelor, printre care și ICR Berlin, acționează ca un Think Tank comunitar și organizează evenimente care își propun să consolideze la diversitatea și schimburile culturale în Europa. La nivel mondial rețeaua EUNIC reunește mai mult de 90 de clustere.