Proiecții de filme de lungmetraj, documentare, filme de scurtmetraj, precum şi filme experimentale vor fi prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Film VIENNALE, care se va desfășura în perioada 20 octombrie – 1 noiembrie 2022. Filmele românești „R.M.N.”, regia Cristian Mungiu, și „Potemkiniștii”, regia Radu Jude, vor fi proiectate, în cadrul Festivalului, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.
R.M.N., regia Cristian Mungiu, 2022, România/Franța/Belgia/Suedia, 125’
21.10, 15:30, Gartenbaukino
25.10, 23:00, Stadtkino
În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de tatăl lui rămas singur (Otto) și de iubita lui din tinerețe pe care arde să o revadă (Csilla). Își dorește să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la fabrica de care se îngrijește Csilla sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.Filmul îi are în rolurile principale pe Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu și Orsolya Moldovan.
POTEMKINIȘTII, regia Radu Jude, 2022, România, 18’
27.10, 15:30, Filmmuseum
28.10, 13:30, Metro
Filmul porneşte de la gestul de sfidare la adresa Rusiei făcut în 1905 de marinarii de pe Crucişătorul Potemkin, care au primit azil politic în România. În 2021, un sculptor (interpretat de Alexandru Dabija) încearcă să facă o lucrare inspirată de acest eveniment.„Potemkiniştii” este o comedie despre artă, istorie, memorie şi cinema, descrisă de criticul de film Andrei Gorzo ca „o schiţă de Caragiale încrucişată cu un video-eseu de Mark Rappaport”.Alexandru Dabija şi Cristina Drăghici interpretează rolurile principale.
VIENNALE reprezintă cel mai important festival de film din Austria, vizitat anual de aproximativ 100.000 de spectatori. Festivalul prezintă aproximativ 300 de filme de lungmetraj, documentare, filme de scurtmetraj, precum şi filme experimentale. Fiecare ediţie cuprinde o retrospectivă istorică asupra cinematografiei, realizată în colaborare cu Muzeul de Film din Austria, programe speciale, interviuri, discuţii cu publicul şi tributuri dedicate personalităţilor şi instituţiilor din lumea filmului. În fiecare an, la sfârșitul lunii octombrie are loc festivalul cu internațional, în cinematografele din centrul, cu invitați locali și din străinătate în număr de aproximativ 92.000 de vizitatori.