Curatoarea de origine română Olga Ștefan va susține, pe 21 mai, la Stockholm, o prezentare despre arta fotografică și video din România ultimilor 50 de ani. Prezentarea, cu titlul “Libertatea în zona gri: filmul și fotografia din România, din anii ’60 până în present”, va include exemple din opera celor mai activi și relevanți artiști români din aceste medii, dintre care îi amintim pe Geta Brătescu, grupul Sigma, Ion Grigorescu, Irina Botea, Kinema Ikon, Matei Bejenaru și subReal.
Olga Ștefan și va participa pe 19 mai și la o lecție deschisă în cadrul universității. Cursul, sub forma unui dialog cu artistul Ștefan Constantinescu, bursier rezident al Institutului Regal de Artă, va avea ca punct de plecare filmele artistului, abordate din perspectiva cinematografiei independente, și va pune în discuție granița dintre arta video și cinema.
Olga Ștefan este curator, critic de artă și profesor. Cea mai recentă expoziție a sa, Few Were Happy with their Condition: Video and Photography in Romania, a putut fi vizitată până în aprilie la Kunsthalle Winterthur în Elveția și va fi itinerată la Motorenhalle, Dresda în septembrie și la Gallery 400, din cadrul Universității Illinois, Chicago, în ianuarie 2016. Una din lucrările video incluse în expoziție, Self-portrait at 32, de Alex Mirutziu, este de asemenea prezentată la sediul ICR Stockholm în cadrul unei instalații realizate de artistul român și va putea fi vizionată până pe 22 mai.
În activitatea sa profesională, Olga Ștefan este de asemenea un contribuitor constant al revistelor specializate de artă contemporană (ArtReview, Frieze Magazine, Art in America, Flash Art, Sculpture Magazine, Artslant, Artmargins,TurnOnArt).