Site icon TIMP ROMÂNESC

Finanțări pentru infrastructura energetică europeană care contribuie la decarbonizare

Opt proiecte de infrastructură energetică transfrontalieră, cu statut de proiecte de interes comun, primesc de la Comisia Europeană 594 de milioane de euro prin Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE), pentru decarbonizarea sistemului energetic și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră stabilite în Pactul verde european.

Fondurile au fost alocate mai multor proiecte legate de dioxidul de carbon (CO₂): Hub-ul D’Artagnan, o platformă de export de CO₂ din portul Dunkerque din Franța (189 de milioane de euro), infrastructurile de CO₂ din portul Rotterdam (Țările de Jos), cuprinzând atât un terminal de import, cât și o secțiune submarină de 200 km (157 de milioane euro) și interconexiunea CSC a UE, un proiect de infrastructură pentru CO₂ din Gdansk (Polonia) (2,54 milioane euro).

Inițiativa Northern Lights, un proiect transfrontalier care reunește inițiativele de captare a CO₂ din mai multe state membre ale UE și din Norvegia, a primit, de asemenea, 131 de milioane euro.

În plus, se va acorda o finanțare de 100 de milioane de euro pentru proiectul de rețele inteligente Gabreta  (între Cehia și Germania), iar proiectul de consolidare a interconexiunii electrice Lonny-Achêne-Gramme dintre Franța și Belgia a primit 1,22 milioane de euro pentru finanțarea unor studii. În fine, 12,77 milioane euro au fost acordate instalației de înmagazinare a gazelor naturale Depomureș din România, pentru creșterea capacității de funcționare, pentru a contribui astfel la securitatea aprovizionării în regiune.

Decizia de finanțare adoptată astăzi vine ca urmare a cererii de proiecte din cadrul MIE din 2023, care a fost ultima cerere de proiecte cu statutul PIC lansată în temeiul regulamentului TEN-E anterior, și anume Regulamentul (UE) nr. 347/2013, pentru care erau eligibile și proiecte din domeniul gazelor naturale. Regulamentul revizuit introduce o excludere generală a finanțării combustibililor fosili.

La 7 decembrie, după evaluarea solicitărilor de către Comisie, statele membre au votat în favoarea propunerii Comisiei în cadrul Comitetului de coordonare al MIE. Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) va pregăti acum acordurile de grant cu beneficiarii.

Exit mobile version