Prim-ministrul Guvernului României, Florin Cîțu, a avut joi, 11 februarie, întrevederi cu o serie de înalți oficiali ai Colegiului Comisarilor, respectiv cu Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Pactul Ecologic European, cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, precum și cu Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, în contextul vizitei efectuate la Bruxelles.
Discuțiile cu înalții oficiali ai Comisiei Europene au vizat atât prioritățile de ansamblu de la nivel UE și viziunea României în raport cu acestea, cât și elemente de interes specific din perspectiva portofoliului demnitarilor europeni.
În cadrul acestor întrevederi, premierul Florin Cîţu a prezentat prioritățile Guvernului României în raport cu dosarele europene. De asemenea, a transmis un mesaj de angajament substanțial din partea României de a acționa, în continuare, ca partener de încredere și profund dedicat proiectului european. De asemenea, a exprimat întreaga disponibilitate a României de a participa activ la efortul comun de refacere a Uniunii post-criză și de avansare a implementării obiectivelor pe termen lung agreate prin Agenda Strategică 2019-2024. Totodată a ridicat în cadrul discuțiilor tema aderării României la spațiul Schengen, care rămâne un obiectiv prioritar al României.
Discuțiile cu Frans Timmermans s-au concentrat pe obiectivele formulate prin Pactul Ecologic European. Prim-ministrul Florin Cîțu a reiterat sprijinul României pentru atingerea neutralității climatice pentru 2050 și pentru creșterea nivelului de reducere a emisiilor pentru 2030.
În acest context, demnitarul român a subliniat importanța stabilirii unui cadru de implementare flexibil, cu mecanisme de sprijin adecvate pentru statele membre care să țină cont de realitățile economice și sociale cu care acestea se confruntă și care să nu determine o povară suplimentară pentru cetățenii europeni, în special cei aflați în situații mai precare din punctul de vedere al bunăstării. De asemenea, prim-ministrul României a reiterat importanța pe care România o acordă utilizării gazului în acest proces de tranziție, posibilitate confirmată de comisarul european, inclusiv în ce privește dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazului natural.
Întrevederea cu Margrethe Vestager a oferit prilejul unui schimb de opinii referitor la consecințele crizei generate de pandemia de COVID-19 asupra companiilor europene, inclusiv a celor din România, și la mecanismele pentru sprijinirea eforturilor acestora de redresare. Prim-ministrul Florin Cîțu a apreciat activitatea Comisiei în acest context și măsurile rapide de adaptare a cadrului legislativ în vigoare. De asemenea, având în vedere relevanța tot mai mare a sectorului digital la nivel european, Prim-ministrul Florin Cîțu a arătat interesul pe care Guvernul României îl acordă acestui domeniu și a subliniat așteptarea realizării unei reale convergențe digitale în cadrul Uniunii Europene, prin investiții în infrastructură și în dezvoltarea de competențe digitale în toate statele membre. In acest cadru, a prezentat proiectele de digitalizare avute în vedere de România, cu accent pe digitalizarea administrației, inclusiv a celei fiscale, a sistemului educațional și altele. De asemenea, comisarul european a felicitat România pentru câștigarea competiției europene privind găzduirea Centrului Cyber al UE, fiind reiterata disponibilitatea de a fi sprijinita operaționalizarea sa cât mai curând.
În cadrul reuniunii cu Adina Vălean au fost abordate aspecte de actualitate ale agendei europene, luând în considerare relevanța domeniului transporturilor pentru buna funcționare a pieței interne a UE și a economiilor statelor membre, evidențiată suplimentar în contextul pandemiei. Cei doi oficiali au subliniat în acest context importanța menținerii în continuare a coridoarelor de tranzit (Green lanes) pentru facilitarea mobilității pe durata crizei. De asemenea, a fost discutată situația dificilă creată de Pachetul Mobilitate I, fiind amintite acțiunile înaintate de România și de alte state membre afectate la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Premierul român a menționat prioritatea acordată la nivel național proiectelor de infrastructură, având în vedere contribuția acestora la dezvoltarea economică a României. A subliniat importanța unei abordări echilibrate în procesul de adaptare a acestui domeniu la noile obiective de climă și digitale, cu luarea în considerare a imperativului de dezvoltare și modernizare specific fiecărui stat membru. A salutat inițiativa comisarului european de înființare a unui Task Force format din experți ai Comisiei Europene care să ajute statele membre, inclusiv România, să pregătească o proiecte de infrastructură de transport eligibile pentru finanțare din Facilitatea UE de Redresare și Reziliență. – sursa: Guvernul României