Cel mai recent spectacol de teatru coregrafic semnat de Gigi Căciuleanu “Folia, Shakespeare & Co” va fi prezentat la Teatrul Naţional Dona Maria II (sala Garrett) din capitala Portugaliei în zilele de 15 noiembrie şi 16 noiembrie.
Spectacolul a fost realizat cu prilejul aniversării a 450 de ani de la naşterea lui William Shakespeare, iar premiera naţională a avut loc în data de 23 aprilie 2014, ziua de naştere a marelui dramaturg, la Teatrul Metropolis din Bucureşti. Cele două spectacole de la Lisabona deschid seria de reprezentaţii pe scenele internaţionale.
Producţie a Fundaţiei Art Production, cu sprijinul JTI şi al Asociaţiei Global Art, spectacolul este interpretat de dans-actorii: Ramona Bărbulescu, Rasmina Călbăjos, Alexandru-Mircea Călin (Relu Dobrin), Lari Cosmin Giorgescu, Lucile Julaud (Cristian Osolos), Ştefan Lupu, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Adrian Nour, Arcadie Rusu şi Diana Spiridon, membri ai „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”. Scenografia este semnată de Corina Grămoşteanu, iar muzica de compozitorul Paul Ilea, care a creat inspirate variaţii muzicale pe tema binecunoscutei “Folia”, dans popular portughez a cărui frază muzicală a fost în vogă secole de-a rândul începând din Evul Mediu.
Creaţia coregrafică Folia, Shakespeare & Co, inspirată din operele şi personajele dramaturgului britanic, ne prilejuieşte întâlnirea cu atmosfera din Cum vă place, Romeo şi Julieta, Troilus şi Cressida, Hamlet, Regele Lear sau Zadarnicile chinuri ale iubirii.
La conferinţa de presă organizatăînaintea premierei, Gigi Căciuleanu a declarat: „La acest Shakespeare, al Foliei, mă gândesc de foarte multă vreme, de când dansam bufonul în Lacul Lebedelor la Opera din Bucureşti. L-am recitit pe Shakespeare şi mi-am dat seama că exista o constantă: spune în nişte fraze scurte adevăruri mari. În oricare frază, ne reprezintă pe noi, cei care suntem pe scenă, în şubrezenia noastră corporală, în nebunia minţii, în faţa unui public care nu ne judecă, dar care ne observă. Suntem observaţi şi, atunci, reacţionăm într-alt fel decât în sala de repetiţii. Este extraordinar ce se întâmplăîn spectacol, sub priviri care te transformă. Aici se petrece alchimia spectacolului”. Gigi Căciuleanu, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români pe plan mondial, a adăugat: Eu fac pe bufonul la fiecare indicaţie pe care o dau. Dacă ar fi să reiasă ceva din acest spectacol, acest lucru este inteligenţa interpreţilor”.