UE a inițiat un răspuns coordonat pentru a ajuta la combaterea crizei actuale. Finanțarea proiectelor de cercetare și inovare pentru a găsi un remediu la Covid-19 reprezintă o parte vitală a acestui plan.
Comisia Europeană a alocat 47,5 milioane de euro pentru 17 proiecte de cercetare în cadrul programului Orizont 2020, programul-cadru al UE pentru finanțarea cercetării.
Cele 136 de echipe de cercetare din întreaga UE și din afara Uniunii care participă la aceste proiecte lucrează la ameliorarea pregătirii și a răspunsului la epidemie prin dezvoltarea unor sisteme de monitorizare mai bune pentru prevenirea și controlarea răspândirii virusului, teste rapide de diagnostic, noi tratamente și dezvoltarea de noi vaccinuri.
Echipele de cercetare vor face schimb de informații legate de rezultate pentru a accelera reacția în domeniul sănătății publice.
Comisia Europeană a mai solicitat, până la sfârșitul lunii martie, propuneri de proiecte de cercetare care să se concentreze pe dezvoltarea de tratamente și diagnostice pentru a face față focarelor curente și pentru a crește nivelul de pregătire pentru viitor. Acestea se încadrează în Inițiativa pentru medicamente inovatoare (IMI) – un parteneriat public-privat între UE și industria farmaceutică, ce este la rândul lui finanțat prin programul Orizont 2020. Se estimează că investiția totală va ajunge la 90 de milioane de euro: aproape jumătate provenind din bugetul UE și restul din industrie.
Pe 16 martie, Comisia Europeană a acordat un sprijin financiar în valoare de 80 de milioane de euro companiei CureVac, un dezvoltator inovator de vaccinuri din Germania, pentru a susține activitatea de cercetare pentru vaccinul împotriva coronavirusului.
UE are deja în vigoare o serie de mecanisme de cercetare și finanțare de urgență pentru a face față crizelor de sănătate publică, care au fost mobilizate. Acestea includ, printre altele, PREPARE – un proiect care susține disponibilitatea spitalelor din Europa și sporește înțelegerea dinamicii focarului – și Arhiva Europeană a Virusurilor – o colecție virtuală de virusuri care oferă material cercetătorilor pentru a ajuta la diagnosticare.
De asemenea, UE sprijină start-up-urile și IMM-urile în dezvoltarea de inovații care ar putea fi utile în combaterea pandemiei. Printre inițiativele finanțate se numără un proiect pentru unități specializate de izolare (EpiShuttle) și tehnologia de filtrare a aerului pentru eliminarea particulelor virale (m-TAP).