Mii de români grav bolnavi au primit o nouă şansă la viaţă, datorită regulilor interne de cooperare medicală dintre statele Uniunii Europene. Asa au putut ajunge pentru tratament performant sau operaţii complicate în clinicile din vestul Europei, fără să fie nevoiţi să achite costurile.
În cei 7 ani de la intrarea ţării în Uniunea Europeană, peste 5.500 de români au beneficiat de prevederile aferente formularului E112 – supranumit şi formularul salvator.
Dar, din acest an, Casa de Asigurări de Sănătate va deconta tratamentele doar în limita preţurilor din România. Asta înseamnă că pacienţii care nu au bani pentru diferenţă nu vor mai avea acces la unele servicii medicale din Uniunea Europeană.
Intrarea în Uniunea Europeană a mai adus o noutate şi, în acelaşi timp, o speranţă pentru pacienţii români. Atunci când o afecţiunea nu putea fi tratată în România, bolnavii puteau să se trateze în orice spital din spaţiul comunitar. De-a lungul a şase ani, peste 5.500 de pacienţi au primit, asa cum va spuneam, o şansă în plus la viaţă. Mult prea puţin în comparaţie cu nevoia. În calea tratamentelor peste graniţe stă în primul rând birocraţia excesivă.
Aderarea la UE a făcut posibilă obţinerea formularului salvator pentru mii de români. Mai precis, pentru 5.516 bolnavi care au fost internaţi şi operaţi în spitalele din Uniunea Europeană.
Totul a pornit de la o pereche de ochelari. Un luxemburghez a mers în Belgia să își facă o pereche de ochelari, iar la intoarcerea acasă a cerut decontul. Statul a refuzat, dar după mai mulți ani, Curtea Europeana de Justiție i-a dat dreptate bărbatului.
Asa s-a născut principiul ca orice cetățean european se poate trata în oricare stat comuncitar. Indiferent că vorbim de cehi, germani, spanioli sau români.