Tribuna Moldovei anunță publicarea unui amplu interviu cu Mihail Formuzal, bașkanul autonomiei găgăuze. Printre ideile pe care policianul le avansează în spațiul public este și cea referitoare la organizarea unei contraofensive față de ideile unioniste: ”Noi, împreună cu mai multe partide, planificăm nişte acţiuni comune de contracarare a ideilor unioniste, de promovare a ideii privind aderarea Moldovei la Uniunea Vamală. La fel, vom apăra interesele economice ale regiunilor sensibilizînd asupra necesităţii dezvoltării uniforme a Moldovei”, precizează varianta electronică a sursei citate.
Întrebat despre colaborarea dintre forţele de stînga din Republica Moldova în genere, liderul Partidului Regiunilor a declarat că el nu consideră că în Moldova există forţe de stînga. „În sens că, da, există mai multe partide cu firme de „stînga”, însă, totodată nu există forţe adevărate doctrinare de stînga. Din acest motiv, Partidul Regiunilor din Moldova, care îmbrăţişează multe dintre valorile şi abordările forţelor de stînga, încearcă să nu se ţină prea strîns de aceste caracteristici ideologice”, a menţionat el.
Potrivit spuselor sale, la următoarele alegeri parlamentare Partidul Regiunilor ar putea candidsa singur. „Totodată, voi menţiona că procesul de concentrare a eforturilor stataliştilor va fi şi mai pronunţat odată cu apropierea noii campanii electorale parlamentare”, a declarat Mihail Formuzal.
Başcanul nu crede nici în posibilitatea unui bloc comun al forţelor de stînga în viitoarele alegeri.
„Acest bloc ar fi posibil doar împreună cu comuniştii. Eu însă nu prea cred că Voronin ar accepta să urce în aceeaşi barcă cu foştii săi camarazi şi cu cei care l-au supus criticelor pentru greşeli. Totodată, pragul electoral de 6 la sută va fi greu de surmontat independent. Aş putea presupune că toamna vor fi lansate procese de unificare nu doar pe partea stîngă a eşichierului politic. Majorînd pragul electoral, partidele de guvernare le-au motivat pe cele extraparlamentare să-şi consolideze forţele”, a spus el.
De remarcat că publicarea versiunii integrale a acestui interviu este precedată, pe portalurile de știri din Moldova, de sondaje on-line referitoare la desprinderea Găgăuziei de Republica Moldova, cu sprijinul Moscovei. Într-o majoritate covârșitoare, răspunsul la acest chestionar este afirmativ.