Vineri, 12 septembrie, la Chișinău, a avut loc lansarea oficială a filialei Moldova a Forumului Internațional al Jurnaliștilor Români. Evenimentul a avut loc în prezențajurnaliştilor de limba română din ţară şi din afara ţării, precum şi a oficiali din România şi din Rep. Moldova.
În deschiderea evenimentului, Romeo Couţi, preşedintele FIJR, a salutat asistenţa şi a făcut un scurt memento privind istoricul şi evoluţia organizaţiei, subliniind importanţa înfiinţării filialelor FIJR în toate ţările unde trăiesc importante comunităţi de români.
Acesta a reamintit că înfiinţarea filialei FIJR-Moldova a fost precedată de o acţiune similară desfăşurată în urmă cu o lună la Cernăuţi (Ucraina).
Filiala din Rep Moldova este coordonat[ de jurnalistul Iurie Sănduţa, care s-a declarat onorat de responsabilitatea cu care a fost însărcinat şi a prezentat publicului programul FIJR-Moldova pentru perioada următoare.
Un cuvânt de salut au prezentat şi oficialii români şi moldoveni prezenţi la eveniment, remarcându-se europarlamentarul român Norica Nicolai, ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, şi oficialii moldoveni Victor Lutenco, şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, şi Sergiu Stanciu, viceministrul Tineretului şi Sportului din Rep. Moldova.
„V-am susținut și o să vă susțin din două motive. Unul ține de apartenența mea la România și dorința mea de a promova țara, limba, tradițiile în afara teritoriilor ei și asta explică faptul că, astăzi, suntem cu toții la Chișinău. Al doilea – de faptul că am rămas unul dintre politicienii români care au susținut libertatea de opinie și cred că presa e una dintre instituțiile care are obligația și țelul de a promova și privilegia această libertate, care înseamnă cultura unui popor și trebuie să rămână neatinsă. Este rolul vostru să apărați adevăratele valori umane, care sunt și valorile Uniunii Europene”, a menționat europarlamentarul român Norica Nicolai.
Totodată, președintele FIJR, Romeo Couți, a anunțat activitățile pentru următoarea perioadă: „Lucrăm la un proiect, un parteneriat dintre TVR Cluj și postul public de televiziune Moldova 1, care se numește „Jurnalist în România”, unde jurnaliști din Ucraina și din Rep. Moldova vor ajunge în România și vor face reportaje de televiziune pe o temă aleasă de ei despre cum văd ei România. Aceste programe vor fi incluse în cadrul unui show televizat la TVR Cluj. Sper că acest proiect se va materializa în luna octombrie”.
Organizatorii au provocat audienţa la angajarea unui dialog cu privire la situaţia presei din Rep. Moldova, demers care a permis jurnaliştilor prezenţi să adreseze o serie de întrebări conducerii FIJR şi oficialilor prezenţi.
S-a constatat un interes crescut din partea jurnaliştilor moldoveni de a adera la o platformă media, de tip FIJR, menită să apere şi să promoveze în spaţiul public drepturile şi interesele jurnaliştilor din Rep. Moldova şi, în acelaşi timp, din toate zonele unde se află comunităţi româneşti.
Conducerea FIJR a comunicat participanţilor că în scurt timp va finaliza a doua ediție a Raportului FIJR: „Libertatea presei în diaspora românească”, document care va fi dat publicităţii la Bruxelles, în Parlamentul European.