UE a organizat în zilele de 20 și 21 martie prima ediție a Forumului Schuman pentru Securitate și Apărare (Forumul Schuman) .
În conformitate cu prioritățile politice stabilite în Busola strategică adoptată în martie 2022, Forumul Schuman a reunit cei mai apropiați parteneri ai UE în domeniul securității și apărării pentru a face schimb de provocări comune de securitate și de răspunsuri comune. Forumul Schuman face parte din angajamentul mai larg al UE de a stabili o rețea mai coerentă și mai cuprinzătoare de relații cu actorii internaționali și regionali și cu partenerii bilaterali din întreaga lume.
La prima ediție a Forumului Schuman au participat miniștri ai apărării din cele 27 de state membre ale UE și din 45 de țări partenere și organizații internaționale și regionale cu care UE cooperează în probleme de securitate și apărare, precum ONU, NATO , OSCE, Uniunea Africană, ASEAN, Consiliul de Cooperare al Golfului și Liga Statelor Arabe, iar în cea de-a doua zi a forumului au participat și reprezentanți ai sectorului neguvernamental, grupuri de reflecție și din mediul academic, în cadrul unor paneluri la nivel înalt, mese rotunde și sesiuni plenare.
La finalul reuniunii, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate /vicepreședinte al Comisiei Europene Josep Borrell a susținut o conferință de presă în care a prezentat concluziile acestei prime reuniuni.
”Avem nevoie de parteneri pentru că nu putem face față singuri provocărilor cu care ne confruntăm în lumea de astăzi – războiul din Ucraina, după pandemia de COVID-19, în fața schimbărilor climatice, în fața crizei financiare, în fața tuturor – necesită parteneriate.
Și cu Forumul Schuman, ne-am reunit statele membre și reprezentanți din 50 de țări și organizații internaționale din Europa, America, Africa, Orientul Mijlociu, Golf, Asia și Pacific. În plus, au fost prezenți reprezentanți a 50 de think tank-uri și medii academice din Europa și nu numai. Deci, aproximativ 127 de actori: 27 de state membre, aproximativ 50 de parteneri, 50 de grupuri de reflecție și medii academice. Am acoperit întreaga lume și sunt recunoscător tuturor pentru că au venit aici”, a spus Borell.
”Scopul Forumului a fost să ne ascultăm reciproc. Noi, europenii, trebuie să fim mult mai mult în „modul de ascultare” și să fim receptivi și să discutăm despre cum ne putem îmbunătăți cooperarea în abordarea provocărilor comune de securitate.
După ce am vorbit astăzi cu mulți dintre partenerii noștri, cred că pot spune că vor să fim mai implicați. Ei vor să fim mai alături de ei, mai prezenți și mai activi. Ei vor să vadă cu adevărat Uniunea Europeană ca un actor global de securitate și apărare.
Dar pentru a fi asta, trebuie să ne dezvoltăm capacitățile.
Sunt ferm convins că Europa trebuie să fie un partener de încredere și de apărare și, pentru aceasta, trebuie să-și sporească propriile capacități.
Când mă uit la ceea ce facem și când vorbesc cu partenerii noștri, văd că facem mai mult decât ceea ce oamenii știu sau percep.
Din cei 5.000 de oameni dislocați în întreaga lume în cele 21 de misiuni și operațiuni, 300 nu sunt europeni, sunt reprezentanți ai partenerilor noștri.
Avem dialoguri regulate de securitate cu peste 20 de parteneri de pe toate continentele. Cu câțiva dintre ei, Japonia, India, Oman, Republica Coreea, am avut exerciții comune.
Prin Facilitatea europeană pentru pace (EPF), ne sprijinim partenerii cu echipamente militare, din Africa până în Balcanii de Vest, din Orientul Mijlociu până în Caucaz.
De asemenea, mulți dintre partenerii noștri participă cu Agenția Europeană de Apărare la proiectele PESCO și mă bucur să știu că am finalizat aranjamentele administrative cu SUA, pentru a se alătura proiectelor noastre”, a mai spus Josep Borrell.
Acesta a remarcat că în ultimii 20 de ani Europa și-a redus capacitățile militare, prin reducerea la jumătate a cheltuielilor militare și și reducerea la 25% a producției de muniție.
De asemenea, Borell a vorbit despre colaborarea pentru consolidarea rezistenței colective și combaterea amenințărilor hibride, manipulării informațiilor străine și a amenințărilor cibernetice, care devin teren de luptă ale viitorului.
”Nu este vorba doar despre cucerirea teritoriilor, este vorba despre cucerirea minților. Și această bătălie trebuie dusă”, a spus Înaltul Reprezentat pentru Afaceri Externe al UE.
În ceea ce privește cooperarea pe mare, UE nu va avea propria flotă, dar pentru combaterea crimei organizate, pirateriei și contrabandei (cu droguri și ființe umane) este nevoie de o mai bună mobilizare și coordonare, motiv pentru care misiunile PSAC trebuie să fie deschise tuturor partenerilor.
România a fost reprezentată la prima ediție a Forumului Shuman de secretarul de Stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru.
Forumul Schuman are loc o dată la doi ani.